AA Insurance

Artikel 1 van 1
Overzicht

Thailand is op het gebied van ziektekosten geen verdragsland van Nederland. Dit houdt in dat u bij emigratie naar of een langdurig verblijf in Thailand (langer dan 8 maanden per jaar) geen recht meer heeft op de Nederlandse basisverzekering. Hiervoor moet u dus op zoek naar een andere oplossing.

banneraainsurance.jpg

Allereerst is het hierbij van belang het Nederlandse systeem te vergeten. In het Nederlands systeem is het wettelijk voorgeschreven dat iedere ingezetene van Nederland verplicht is deel te nemen aan de basisverzekering.

Dat betekent enerzijds dat de Nederlandse zorgverzekeraars een acceptatieplicht hebben, anderzijds dat de basispremies voor jong en oud gelijk zijn. In Thailand is hier geen sprake van, hier geldt meer het Amerikaanse systeem. De maatschappijen kunnen dus wel weigeren en de premies stijgen bij het ouder worden.

Het is natuurlijk het beste als u uw ziektekostenverzekering al heeft geregeld voordat u zich uitschrijft uit Nederland. Als u op zoek gaat naar een goed plan dient u rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

Soorten verzekeringen:

In Thailand zijn er 2 soorten verzekeringen verkrijgbaar, verzekeringen die vrijwel alles voor 100% dekken en de zogenaamde gelimiteerde verzekeringen. In het laatste geval staat er op alles een limiet en bestaat dus altijd de kans dat er alsnog zelf bijbetaald moet worden.

Levenslang verlengen van de verzekering:

Er zijn verzekeringen die gegarandeerd levenslang vernieuwbaar zijn (en dus niet eenzijdig door de maatschappij kunnen worden opgezegd), maar er zijn er ook die eindigen als een bepaalde leeftijd is bereikt. En die laatste soort is minder geschikt als u voorgoed in Thailand wilt blijven.

Inpatient en outpatient:

Inpatient (hospitalisation only) wil zeggen dat er sprake is van een ziekenhuisopname. Alleen voor inpatient verzekeren houdt derhalve in dat de gewone doktersbezoeken en de daarbij voorgeschreven medicijnen door uzelf betaald moeten worden. De meeste mensen kiezen ervoor om alleen inpatient te verzekeren aangezien outpatient in Thailand relatief goedkoop is en daardoor makkelijk zelf te betalen. Daarnaast kennen de ziekenhuisartsen dit systeem en zorgen ze er al snel voor dat het inpatient wordt zodra er iets gedaan moet worden wat duurder is. Ook hanteert iedere maatschappij een andere definitie voor inpatient, er hoeft bijvoorbeeld lang niet altijd sprake te zijn van een overnachting. Soms is het al voldoende als u voor korte duur een bed wordt toegewezen of als u minimaal X uur in het ziekenhuis bent.

Pre-existing conditions

Reeds bestaande aandoeningen kunnen worden uitgesloten bij het aangaan van een verzekering. De ene maatschappij is hier heel streng in, de andere is weer soepeler en accepteert deze alsnog, al dan niet tegen een verhoogde premie.

Eigen risico

Bij een aantal maatschappijen bestaat de mogelijkheid een eigen risico te nemen en hierdoor de premie lager te maken. Dit kan interessant zijn mits de “terugverdientijd” niet te lang is. Let dan echter goed op of dit eigen risico per jaar of per ziekte/ongeval geldt. Een wezenlijk verschil.

Thaise of westerse maatschappijen

In principe bieden zowel Thaise als Europese maatschappijen goede pakketten aan. Wat de beste keuze is, hangt volledig af van uw persoonlijke situatie zoals leeftijd, gezinssamenstelling en gezondheid.

Wachttijden:

Bij sommige maatschappijen bent u verzekerd vanaf dag 1. Andere maatschappijen daarentegen hanteren weer wachttijden van 30 dagen voor alle ziekten en werken vaak met een standaard lijst met ernstiger aandoeningen waarvoor een wachttijd van 180 dagen kan gelden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kanker, hernia etc.

Moet ik zelf voorschieten als ik in het ziekenhuis terecht kom?

Dat hangt ervan af. De Thaise maatschappijen werken i.h.a. met ziekenhuizen waar ze een contract mee hebben. Dat zijn er meestal veel, zodat er altijd een ziekenhuis van uw keuze, al dan niet in uw omgeving, bij zit. Gaat u daarheen en er wordt voldaan aan de voorwaarden, dan hoeft u niet voor te schieten. De meeste Europese maatschappijen geven u volledig de vrijheid in de keuze van het ziekenhuis en gaan rechtstreeks betalen als het duurder wordt (bijvoorbeeld langer dan 24 uur opgenomen).

Is er een uiterste leeftijdsgrens waarop kan worden ingestapt?
Veel maatschappijen hanteren uiterste leeftijdsgrenzen waarop kan worden ingestapt. Dus hoe jonger u instapt, des te groter de keuze. Boven de 70 jaar kan het in principe nog steeds, maar dan wordt het risico op niet geaccepteerd worden of uitsluitingen zeer realistisch als er al gezondheidsklachten zijn.

Geeft een ziektekostenverzekering ook dekking in het buitenland?
Als u vooraf al weet dat u veel reist of bijvoorbeeld 2 keer per jaar naar Nederland gaat, geef dit dan vooraf aan. Sommige maatschappijen geven volledige dekking in het buitenland, andere een beperkte.

Kan ik niet beter in Nederland verzekerd blijven?
Ja, het Nederlands systeem is namelijk vrijwel perfect. Maar helaas is dit niet altijd mogelijk. In principe geldt dat zodra u uitgeschreven bent uit Nederland, u niet meer via de basisverzekering verzekerd kunt zijn. Dit geldt ook als u nog wel bent ingeschreven in Nederland maar het grootste gedeelte van het jaar feitelijk in Thailand woont. Vraag bij twijfel goed na bij uw Nederlandse ziektekostenverzekeraar of u nog wel recht heeft op de basisverzekering.

Wordt de verzekering duurder bij het ouder worden?
Ja. Let hier ook goed op. De ene verzekering blijft op hoge leeftijd nog heel betaalbaar, terwijl bij anderen de premies echt torenhoog worden.

Moet ik de voorwaarden lezen?
Zeker doen. Geen leuke materie maar o zo belangrijk. Ieder verzekeringskantoor kan u de belangrijkste kenmerken vertellen, maar het is onmogelijk om alle details te bespreken terwijl er mogelijk wel een voorwaarde in staat die voor vrijwel niemand maar juist voor u wel van belang is.

Het belang van het eerlijk invullen van het aanvraagformulier:
Voor alle ziektekostenverzekeringen moet een aanvraagformulier worden ingevuld. Een medische vragenlijst maakt hiervan deel uit. Wij krijgen vaak de vraag of het niet verstandiger is om iets maar niet te vermelden op de vragenlijst. Wees echter altijd eerlijk! Het is veiliger om op de polis een uitsluiting te hebben dan een paar jaar later ineens uit de verzekering te worden gezet omdat het aanvraagformulier niet waarheidsgetrouw is ingevuld.

Wat voor u de beste optie is, hangt volledig af van uw persoonlijke omstandigheden. Een goede ziektekostenverzekering is altijd maatwerk.

Verzekeren in Thailand.nl
Wong Chomsin Building, Office 504
83/14 Phetkasem Road
Hua Hin
Prachuab Khiri Khan 77110
T. 032 – 532 783
E. info@verzekereninthailand.nl
I.  www.verzekereninthailand.nl

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
Ā© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel