01-03-2016 Wat is goed juridisch advies (u) waard ?

Wat is goed juridisch advies (u) waard?

Laten we de koe maar eens bij de horens vatten en de zaken zeggen zoals ze zijn. Ik doe al jaren mijn werk en schaam mij niet voor onze tarieven. Ik weet wat wij ervoor doen. Hoeveel tijd, energie, kunde en geld een aankoopbegeleiding van het begin tot het eind kost.

Mensen zoeken meestal naar de goedkoopste prijs. Over de prijs van het huis moet onderhandeld worden. En in deze markt is dat aan de orde van de dag. Praktisch geen enkel huis gaat over de toonbank voor de vraagprijs. En op zich is dat ook legitiem. Maar is het nou ook echt logisch dat men onderhandelt over de prijs van goed juridisch advies? Dat men maar voor het goedkoopste alternatief kiest? Dat wanneer het om zekerheid gaat men dan ineens concessies gaat doen?

Iemand koopt een huis van 450.000 Euro. Best een flinke investering. Spanje zit vol met “juridische valkuilen” en alles moet echt heel goed nagekeken worden en begeleid worden om tot het beste en gewenste resultaat te komen. Want, als er later iets fout blijkt te zijn, naar wie wijzen dan de vingers? Precies, naar de advocaat of de jurist want “die heeft zijn werk dan niet goed gedaan”! Niemand wijst naar de verkoper en nog minder, naar de makelaar.

Degene die “zijn zegen gaf” over de transactie, de advocaat of jurist, berekent doorgaans 1% van de koopprijs. Daarmee is de transactie in principe “veilig” geworden en kan men nog jarenlang rustig slapen. Maar, zegt de koper die bijstand nodig heeft dan, “4.500,- Euro plus BTW is wel heel veel geld!” Dat is toch helemaal niet nodig? Even een beetje papieren nakijken, wat navraag doen bij de gemeente, en vertalen bij de notaris, dat kan toch wel goedkoper? Het is toch hetzelfde werk als bij een transactie van 100.000,- Euro?

Tsja, wij, verkopers van kennis en verstand van zaken , hebben het vaak lastig om aan mensen zichtbaar te maken wát wij doen, en de mensen te overtuigen dat het helemaal niet (te) duur is.

Stel, iemand gaat naar de dokter omdat hij zich “niet lekker voelt”. De dokter kijkt hem gedurende een uur grondig na en zegt: U mankeert helemaal niets, U bent zo gezond als een vis. De man loopt de kamer uit, betaalt 150 Euro aan de secretaresse voor het dokterswerk en gaat met een blij en opgelucht gevoel weg. Geen haar op zijn hoofd dat zich afvraagt waarom dat 150 Euro kost. Hij heeft geen goederen voor zijn geld gekregen en loopt er weer 150 Euro armer weg. Maar natuurlijk, de arts heeft om dit oordeel naar behoren te kunnen vellen vele jaren studie en praktijk achter de rug.

Zoals met de arts, zo is het ook met de advocaat of jurist. Ook wij hebben jarenlang gestudeerd, moeten onze kennis ook bijhouden en putten uit onze beroepservaring. En inderdaad, soms weten ook wij binnen een uur tijd of iets goed zit of niet. Maar om tot dat onaantastbare oordeel te kunnen komen hebben ook wij  een lange weg af moeten leggen. En het economisch belang van de zaak is indicatief voor de verantwoording die op de schouders van de advocaat of jurist rust. De aansprakelijkheid bij een aankoop van 50.000,- Euro is helemaal niet hetzelfde als wanneer het om 500.000,- Euro gaat. Dat het tarief in beide gevallen verschillend is, is logisch en billijk.

Een advocaat of jurist hoort bij juridische begeleiding in elk geval de volgende zaken aan te kunnen bieden:

  • Een goede en snelle service
  • In de eigen taal van de cliënt is een pré
  • Goed en nauw contact houden met de cliënt
  • Kwaliteit in de service en kennis van zaken
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
  • Nazorg

Maar zoals zo vaak is er altijd een “Raad van Wijzen” die het weer beter weet. Afgezien van de borrelvrienden (dé specialisten bij uitstek!) is er dan bijvoorbeeld de makelaar hier in Spanje die zegt:” Een advocaat heb je helemaal niet nodig, wij kijken alles na”. Of, “ik weet nog een goede gestor, die doet het voor 900 Euro voor je. Nee, Nederlands spreekt-ie niet, wel een beetje Engels”. Of, (eigenlijk erger nog omdat-ie aan zijn eigen beroep afbreuk doet en een verantwoording tegen een irreële prijs aanneemt), “deze advocaat doet het voor de helft van de prijs, en o ja, hij spreekt ook geen talen, alleen Spaans, maar is heel vriendelijk”.

Ik wil de “gestores” niet te min doen, maar laten we wel zijn, het zijn (doorgaans) geen juristen of advocaten.  De échte gestores zijn goed in het bereiken van zaken binnen de Spaanse burocratie, maar geen rechtsspecialisten.  En dan zijn er nog heel veel zelfbenoemde “gestores” zonder de nodige opleiding die alleen maar werken op basis van slimmigheidjes.  Aan zo iemand begeleiding vragen is net alsof je aan de timmerman vraagt of hij je waterkraan wil repareren want hij heeft toevallig een waterpomptang  in zijn gereedschapskist zitten.

Dus, het hele zoek-en aankoopproces wat zo zorgvuldig opgepakt was vanaf het begin, komt na het besluit tot kopen in een stroomversnelling en dan moet het maar “effe hup”. En worden er beslissingen ten nadele van de rechtszekerheid genomen. Dan ineens gaat de knop om en wordt men minder zorgvuldig. Men is dan niet bereid voor die zekerheid te betalen.

Spanje is helaas een land waarin men vele valkuilen tegen kan komen als koper. Ik zal daar nu niet diep op ingaan, het is zo onderhand een bekend gegeven, maar de notaris werkt niet zoals in Nederland, heeft een minder vergaande zorgplicht en de makelaars zijn niet noodzakelijkerwijs “beëdigd” en maken niet noodzakelijkerwijs deel uit van een overkoepelende beroepsorganisatie. Opgepast dus, onafhankelijke en goede juridische begeleiding is een absolute must in dit land. En zeker als u buitenlander bent.

Is 1% nou dan echt zo duur in het hele aankoopproces? Laat ik de zaken eens in economisch perspectief plaatsen.

Door heel Spanje varieert de overdrachtsbelasting zo van 8 tot 10% van de koopprijs in de akte. Een makelaar kan al heel snel 5% commissie maken op een transactie, dit ziet de koper veelal niet maar is wél zo! En dan, de jurist of advocaat, die berekent 1% én die is uiteindelijk de eindverantwoordelijke dat alles goed gaat. Het is dé man of vrouw die veiligheid en zekerheid biedt. Die de koper zonder kleerscheuren door het Spaanse aankoopproces leidt. Die het contract maakt of reviseert, die de cliënt over alles goed informeert en begrijpelijke uitleg in de eigen taal geeft. Die betrokken is bij de zaak en onafhankelijk adviseert en organiseert.

Kostenplaatje op basis van ons voorbeeld van 450.000 Euro aankoopprijs:

Advocaat/jurist: 4.500,- Euro plus BTW (21% op dit ogenblik)

Notaris: ongeveer 1.200  Euro

Eigendomsregister: ongeveer 700 Euro

Gestoria: 500-600 Euro

Overdrachtsbelasting: 36.000-45.000 Euro

Onzichtbare makelaarscommissie: 22.500 Euro.

Totaal kosten ongeveer (even de hoogste bedragen pakkend): 75.445 Euro.

Daarvan zijn 5.445,- Euro,(dit maal inclusief BTW) de juridische kosten in het hele proces. Zit u dan als koper niet te beknibbelen op het verkeerde bedrag?

Als u nu de kosten van de juridische begeleiding uitsmeert over de jaren dat u eigenaar zult zijn, was dit dan nu zo´n groot offer in het totale kostenplaatje?

Zoals men in de Amerikaanse films voor een rechtbank zegt: “I rest my case.”

Juridisch Centrum Costa Blanca

Carlos Savenije

Avenida de la Libertad 72 A

03205 Elche (Alicante)

E. advies@jccb.es

W. www.jccb.es

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2025 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel