Belastingconsequenties bij aankoop huis in het buitenland

Wat zijn de belastingconsequenties bij het kopen van een huis in het buitenland?

Maar al te vaak krijg ik de vraag wat de belastingconsequenties zijn bij aankoop van een woning in het buitenland. Het kopen van een huis in het buitenland heeft niet enkel consequenties voor de Nederlandse aangifte inkomstenbelasting maar ook voor de buitenlandse aangifte inkomstenbelasting.

Belastingverdragen

Tussen bijna alle landen in de wereld is een belastingverdrag van toepassing, dat regelt welk land belasting mag heffen over bepaalde inkomsten en vermogen. In deze overeenkomsten is ook een bepaling opgenomen die voorkomt dat je in 2 landen over dezelfde inkomsten of vermogen belasting moet betalen. Voor meer informatie over het belastingverdrag tussen Nederland en Italië kun je kijken op deze link: http://wetten.overheid.nl/BWBV0002451/1993-10-03.

Fiscaal inwoner

Allereerst is het van belang te bepalen -aan de hand van de internationale regels- in welk land je fiscaal inwoner bent. Je kunt namelijk tegelijk in meerdere landen wonen maar dat betekent niet dat je in al die landen fiscaal inwoner bent. Het land waar je fiscaal inwoner bent, heeft namelijk het recht jouw inkomen / vermogen -waar ook ter wereld verkregen of gelegen- te belasten in het land waar je fiscaal woont. Waar je fiscaal woont wordt onder andere bepaald door te bepalen waar jouw sociale en economische middelpunt is gelegen. Dat betekent dat gekeken wordt naar een combinatie van factiren zoals waar jij een gezin hebt, waar je werkt, waar jij de meeste tijd van de tijd bent etc.

Belasting Nederland en Italië

Als jij als fiscale inwoner van Nederland een huis koopt in het buitenland dan mag Nederland in beginsel belasting heffen over de waarde van jouw huis in het buitenland. Nederland kijkt niet naar de inkomsten dien je krijgt uit jouw woning in het buitenland maar naar de netto waarde van de woning. De woning in het buitenland valt in Nederland in de zogeheten box 3 en dan wordt – ongeacht of je woning in het buitenland verhuurt of niet- de waarde in het economische verkeer verminderd met de schulden belast in box 3 met een fictief rendement.

Let op: het is niet de kadastrale waarde van de woning in het buitenland (die veel lager en vergelijkbaar is met de in Nederland bekende WOZ waarde!) die wordt meegenomen in de Nederlandse belastingheffing maar de waarde in het economische verkeer. (lees: de waarde die jij er voor betaald hebt (voor het eerste jaar)en in de jaren daarna de waarde die de woning heeft aan de hand van de marktontwikkelingen. In het buitenland krijg je niet -zoals in Nederland het geval is- jaarlijks een aangepaste waarde van de woning. Mocht je een discussie krijgen met de belastingdienst in Nederland over de waarde van jouw woning in Italië dan zou je in beginsel een taxatie (“Perizia”) moeten laten uitvoeren door een Italiaanse makelaar. Italie4u kan jou daarbij helpen.

In Italië echter zal Italië – op grond van hun belastingstelsel- de woning in Italië belasten omdat de woning op Italiaans grondgebied is gelegen.

Voorkoming van dubbele belasting betaling

Nu komt het belastingverdrag ter sprake omdat het belastingverdrag (artikel 23) tussen Italië- Nederland aangeeft dat Italië belasting mag heffen over de in Italië gelegen woning. Italië heeft net zoals Nederland een onroerende zaakbelasting, (de ICI: “Imposta Comunale sugli Immobili”). Een Nederlander die een tweede woning ('seconda casa') heeft in Italie betaalt ICI over de kadastrale waarde (“rendita catastale”) van de woning. De tarieven worden door elke gemeente afzonderlijk bepaald en worden periodiek gewijzigd. Het tarief varieert van 4 procent tot 7 procent over de kadastrale waarde.

Artikel 24 van dat verdrag geeft aan dat indien je fiscaal inwoner bent in Nederland dat Nederland in het geval dat Italië een belasting heft over jouw Italiaanse woning een vermindering moet verlenen voor de belasting die Nederland berekent ter voorkoming van dubbele belastingheffing. Nederland verleent een vermindering van belasting zodat jij niet in zowel Nederland als Italië belasting betaalt. Voor een specifieke berekening in jouw geval neem dan contact met ons op.

La dolce vita

Het Italiaanse fiscale klimaat is behoorlijk vriendelijk voor buitenlanders met een tweede woning. Waar de Franse regering een extra belasting op gaat leggen aan bezitters van een tweede woning in Frankrijk en daarmee een aanvullende belasting voor niet-residenten oplegt, legt Italië vooralsnog geen speciale extra heffing op aan buitenlanders met een tweede woning in Italië. Gezien de huidige woningmarkt ontwikkelingen en vooralsnog achterblijvende stijgingen van onroerend goed in Italië in vergelijking met de rest van Europa is het zeer aantrekkelijk te investeren in 'la dolce vita'.

In een volgend artikel zullen wij ingaan op de Italiaanse woningmarkt en vergelijkingen binnen Europa, verschil in de vermogenswinsten van een woning in Nederland en Italië als fiscaal inwoner van Italië en Nederland en de belastingheffing van huurinkomsten uit de woning in Nederland of Italië bij fiscaal inwonerschap in Nederland of Italië.

Blijf ons volgen of neem contact met ons op als jij meer wilt weten over de belastingconsequenties van onroerend goed in het buitenland als fiscaal inwoner van Italië of Nederland.

 

T. 035-5822627

E. info@italia4u.nl.

W. www.italia4u.nl

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2025 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel