Duidelijkheid over de “Proposta di acquisto”- “Bod tot koop”

De aankoop van een huis in Italië kan de oorzaak zijn van veel angst en stress. Italië is prachtig en een huis daar kan een droom zijn die werkelijkheid wordt. Maar een nachtmerrie ligt op te loer. Er moet rekening gehouden worden met tal van regelingen, zowel bouwkundig, financieel als juridisch. Wanneer de koper en zijn/haar adviseurs deze materie niet goed beheersen kunnen er (grote) problemen ontstaan. Het is dus verstandig om tijdig een gekwalificeerde expert en/of professional, zoals een advocaat die hierin gespecialiseerd is, in te schakelen. De regels betreffende onroerend goed en contractenrecht in Italië zijn niet eenvoudig.

Het is dus aan te bevelen om je goed te laten informeren over de verschillende fasen van het aankoopproces en voorzorgsmaatregelen te nemen om onaangename ongemakken te voorkomen.

Hieronder enkele tips voor u bij het formuleren van een aankoopvoorstel in de praktijk. Dus laten we eerst duidelijk maken wat het bod tot koop voor de aankoop van een huis is.

Het bod tot koop

Zodra u een woning hebt gevonden via een makelaardij krijgt u rechtstreeks een formulier om te  ondertekenen. De inhoud daarvan en de gevolgen van ondertekening daarvan moeten dus niet onderschat worden. Meestal wordt het door een makelaar verteld, dat alles wel in orde is en dat alles “goed komt”, helaas is dat heel vaak niet het geval. Met de ondertekening van een bod tot koop gaat het Italiaans recht er vanuit dat sprake is van een contract waarmee partijen gebonden zijn tot de koop van een specifiek onroerende goed voor een bepaalde prijs. Dit is dan ook direct de eerste stap in de aankoop (en verkoop) van een woning. We moeten dus niet denken dat dit koopvoorstel vrij is van consequenties. Gezien het contractuele karakter ervan, bindt het de partijen in feite op het moment van ondertekening. Artikel 1329 van het Italiaanse Burgerlijk Wetboek verleent het bod tot koop het karakter van onherroepelijkheid:

"indien de indiener verplicht zich het voorstel voor een bepaalde tijd vast te houden, heeft de intrekking geen effect".

Dit kan dus achteraf niet zomaar ingetrokken worden.

Zodra de koper het bod tot koop heeft ondertekend, is een verkoper gedurende een bepaalde periode veelal enige tijd (meestal vijf, zeven of tien dagen) gebonden aan die verkoop. En heeft  de verkoper gedurende die periode het recht om andere aanbiedingen van kopers te beoordelen met veelal een voorbehoud om deze al dan niet te aanvaarden.

Let dus op, zodra een formulier tot koop dan wel aanbod tot koop is aanvaard (door ondertekening) door de verkoper, wordt het voorstel voor de aankoop van een woning automatisch (rechtens) omgezet in een voorlopig contract. En de inhoud ervan is dan essentieel voor het vervolgtraject.

Het is dus van het grootste essentiële belang om een aanbod tot verkoop goed te beoordelen en te letten op de formulering en deze zo nodig aan te laten passen onder toevoeging van clausules die de koper beschermen voor ongewisse situaties, over bijvoorbeeld de bouwkundige toestand of vergunningen voor gebouwen en verbouwingen aan het aan te kopen onroerend goed. Het inschakelen van een gekwalificeerde juridisch en technisch expert is dus geen overbodige luxe. Wanneer u wil genieten van de aankoop van vastgoed in Italië.

Avvocato/EU advocaat

Raffaela Amato

Arnhemseweg 131

7331BG Apeldoorn

T. +31(0)6 53228449

r.amato@fortunalegal.nl

http://www.bureau-amato.nl/

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2025 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel