Nederlandse gasprijzen behoren tot de hoogste van Europa

Nergens in Europa is gas voor huishoudens zo duur als in Nederland.

Hoe kan dat?

Nederlandse huishoudens betalen veel meer voor energie dan in de meeste andere Europese landen. Met name voor gas, is de Nederlander het kind van de rekening. De gasprijs ligt in Nederland bijna twee keer zo hoog als het gemiddelde in Europa. 

Dat blijkt uit cijfers van de Household Energy Price Index (HEPI) in 33 Europese landen.

Overzicht gasprijzen Europa juli 2022

 

Cijfers: juli 2022

Let op: 

De gasprijzen worden in deze tabel weergegeven in euro per kWh. Dat komt omdat gas in de meeste landen wordt afgerekend per kWh, in plaats van per m3.

De hoge gasprijs in Nederland is voor een belangrijk deel te danken aan de hoge belastingen en heffingen.

Ruim 37% van de Nederlandse gasrekening bestaat uit overheidsheffingen, namelijk energiebelasting en BTW. Nergens anders in Europa is dit aandeel zo groot.

Extreem flexibele markt

Een van de redenen dat de kosten in Nederland zo hard omhoog zijn geschoten, is dat aanbieders van gas helemaal gestopt zijn met het aanbieden van langeretermijncontracten, schrijft HEPI.

Daardoor kunnen mensen alleen nog maar kiezen voor variabele tarieven, die min of meer direct meebewegen met de gasprijs op de beurs. Dat is vrij uniek in Europa en zorgt er dus voor dat hogere kosten op de groothandelsmarkt sneller dan in andere landen worden doorberekend aan klanten.

Geen bescherming

Maar er speelt meer. Zo heeft Nederland, in tegenstelling tot veel andere landen, weinig beschermingswallen opgeworpen voor consumenten. In landen als Griekenland, Spanje en Frankrijk heeft de overheid een maximumtarief ingesteld, legt Koen Kuijper, energiedeskundige van Energievergelijk.nl, uit. In weer andere landen worden energiemaatschappijen gesubsidieerd om de prijzen laag te houden.

Dat soort prijsplafonds kennen we niet in Nederland, en dat merken huishoudens elke dag.

Energie-emigratie ?

Reisbureaus springen er al op in.  Een paar maanden in een warm land zitten zal goedkoper zijn dan in de winter thuis blijven.

Maar ook zullen veel mensen er voor kiezen om Nederland te verlaten en zich uit kostenoverwegingen in het buitenland te vestigen. Al is het maar in de winter

Overweegt u ook emigratie en/of deels in de wintermaanden in Zuid-Europa te verblijven ?

Lees er alles over in de serie informatie-handboeken

Wonen en kopen in ….  van uitgeverij Guide Lines 

Onmisbare onafhankelijke juridische, fiscale, financiële en praktische informatie over emigreren, investeren en (ver)koop, (ver)huur & (ver)bouw van onroerend goed in het buitenland.

Alles wat u wilt én moet  weten voor de juiste beslissing.

Ontdek de mogelijkheden en vermijd de valkuilen

Overzicht landen-handboeken:

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/c-2702948/landenpublicaties/

Boeken zijn ook te bestellen via de boekhandel of bol. com

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2025 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel