Medische behandeling in Nederland, als u in Spanje woont en in Spanje verzekerd bent

maart 2023

Kan dat zomaar ?

Ouderdom komt met gebreken, ook als u in Spanje woont. En als er een medische behandeling en/of opname in een ziekenhuis nodig is, dan wilt u misschien wel het liefst in een Nederlands ziekenhuis worden behandeld i.p.v. een Spaans ziekenhuis.

Heeft u dan een verwijsbrief nodig ?

Wilt u in Nederland een behandeling krijgen en doet u daarvoor een beroep op de Europese patiëntenrichtlijn (Richtlijn 2011/24/EU)? Dan gelden de regels van uw eigen verzekering in uw woonland.

Heeft u in uw eigen land geen verwijsbrief nodig om een medisch specialist te bezoeken? Dan hoeft dat ook niet als u hiervoor naar Nederland komt. U kunt dan gewoon meteen bij deze arts terecht.

Wel een verwijsbrief nodig

Is in uw woonland wel een verwijsbrief verplicht, dan heeft u die ook nodig voor een medische behandeling in Nederland.

Wilt u in Nederland worden behandeld door een medisch specialist? En heeft u een formulier S2/E112 gekregen van uw ziektekostenverzekeraar, dan heeft u voor die behandeling altijd een verwijsbrief nodig.

Vergoeding van de kosten

Om voor een medische behandeling in Nederland in aanmerking, terwijl u in Spanje verzekerd bent, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen om de kosten van deze medische behandeling vergoed te krijgen.

Per verzekeraar kunnen die voorwaarden verschillen; informeer dus vooraf wat de voorwaarden precies zijn om de kosten van een medische behandeling in Nederland vergoed te krijgen.

Neem dus altijd eerst contact op met uw ziektekostenverzekeraar in Spanje. Die moet u vertellen wat voor u de beste mogelijkheid is voor een behandeling in Nederland: een beroep doen op

1) Europese Verordening 883/2004 (de Verordening)

2) Richtlijn 2011/24/EU (de Richtlijn).

Medische behandeling in Nederland volgens de Verordening

Uw ziektekostenverzekeraar in Spanje moet u in ieder geval vooraf toestemming geven.

U krijgt dan van uw ziektekostenverzekeraar een S2/E112-formulier. Dat laat u aan de zorgaanbieder in Nederland zien. Zo weet hij dat u recht heeft op de behandeling en dat uw ziektekostenverzekeraar de kosten betaalt.

Medische behandeling in Nederland volgens de Richtlijn

Laat u zich in Nederland behandelen volgens de Richtlijn?

Ook dan kan uw ziektekostenverzekeraar van u eisen om vooraf toestemming te vragen. Doet u dat niet, dan worden de kosten misschien niet vergoed.

Uw Spaanse ziektekostenverzekeraar kan u ook informatie geven over:

■       de voorwaarden voor toestemming;

■       hoe u de kosten krijgt vergoed; en

■       waar u nog meer rekening mee moet houden als u zich in een ander EU-land wilt laten behandelen.

European Health Insurance Card (EHIC) ; let op !

U kunt de European Health Insurance Card (EHIC) niet gebruiken als u naar Nederland komt voor een behandeling. Met de EHIC krijgt u namelijk alleen medische zorg vergoed die noodzakelijk is als u al in Nederland bent. Bijvoorbeeld als u hier op vakantie bent.

Wilt u hierover meer weten? Neem dan contact op met Zilveren Kruis, telefoon: + 31 (0) 33 445 68 70, e-mail: gbr@zilverenkruis.nl.

Uw ziektekostenverzekeraar betaalt de behandeling aan de zorgaanbieder

U krijgt de zorg volgens de Europese Verordening 883/2004. Dat betekent dat u de kosten voor de behandeling meestal niet zelf hoeft te betalen. Dat doet uw ziektekostenverzekeraar. Die moet u voor deze behandeling wel vooraf toestemming hebben gegeven. In dat geval ontvangt u een formulier S2 of E 112.

U krijgt dan de behandeling volgens de Zorgverzekeringswet of in de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit betekent bijvoorbeeld dat u voor bepaalde zorg een verwijzing moet hebben. Bijvoorbeeld voor zorg door een medisch specialist of in een ziekenhuis. Soms betaalt u voor de behandeling aan de zorgaanbieder een eigen bijdrage.

U betaalt de behandeling eerst zelf

De Europese patiëntenrichtlijn (Richtlijn 2011/24/EU) maakt het ook mogelijk dat de behandeling in Nederland wordt vergoed. U moet de kosten voor de behandeling dan wel eerst zelf betalen. En misschien heeft u vooraf toestemming nodig van uw ziektekostenverzekeraar.

U heeft recht op zorg volgens de voorwaarden van uw eigen verzekering.

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan declareert u na thuiskomst de kosten bij uw ziektekostenverzekeraar. De ziektekostenverzekeraar zal de kosten dan vergoeden.

Let op !

Soms worden niet alle kosten vergoed

In de meeste gevallen zal uw Spaanse ziektekostenverzekeraar alleen de kosten vergoeden tot maximaal het bedrag dat de behandeling zou hebben gekost als u deze behandeling in uw eigen land (lees; Spanje) zou hebben gehad. Zijn de kosten hoger, dan is de kans groot dat u het verschil zelf moet betalen.

Recepten uit Nederland

Heeft u een behandeling in Nederland gehad? Dan heeft uw zorgaanbieder u misschien een recept voor medicijnen of hulpmiddelen gegeven. Een apotheker of aanbieder van hulpmiddelen in uw eigen land moet het recept accepteren als de volgende informatie er in staat:

■ Gegevens over de patiënt;

■ Gegevens die bewijzen dat het recept echt is;

■ Gegevens over de zorgaanbieder die het recept heeft gegeven;

■ Gegevens over het medicijn of hulpmiddel.

Let op !

De kosten voor een behandeling in Nederlands ziekenhuis zijn soms hoog. Krijgt u in uw eigen land voor dezelfde behandeling een lagere vergoeding? Dan betekent dat u misschien niet alle kosten terugkrijgt als u de behandeling eerst zelf betaalt.

Bron:  CAK

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2025 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel