Nederlandse versus Spaanse woningmarkt

mei 2023

Nieuwbouw van huizen gaat in 2023 en 2024 fors inzakken. Bouwkosten en hypotheekrentes zijn zo hoog geworden dat sommige partijen een deel van hun bouwplannen moeten staken.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM)  gaat het bij sommige leden om een terugval tot 50 %.

Het Nederlandse woningtekort stijgt in 2025 door naar 400.000 woningen. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport over de woningmarkt van vastgoedadviseur Capital Value. Nu is er al een tekort van 325.000 woningen.

Aan de ene kant dus minder aanbod, maar aan de andere kant,  vanwege een groeiende bevolking meer vraag naar huisvesting. Kortom de huizenmarkt raakt nog meer in het slop en de woningnood wordt daarmee nog schrijnender.

Daarbij zakken de Nederlandse huizenprijzen nu al enkele maanden op rij, waardoor mensen minder bereid zijn hun huis nu te verkopen of door te stromen.

De Nederlandse huizenmarkt is namelijk extreem gevoelig voor  stijgende (hypotheek) rente, omdat de Nederlandse hypotheekschuld tot één van de hoogste van Europa behoort en ruim 85 % van de huizen belast is met een hypotheek.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning in Nederland is in het eerste kwartaal van 2023 : € 394.000,-- een daling met 3,6% ten opzichte van het 4e kwartaal 2022.

Op jaarbasis daalde de gemiddelde verkoopprijs in het vierde kwartaal 2022 met 6%. In het eerste kwartaal 2023 komt de daling uit op 8,2% op jaarbasis (volgens cijfers van het NVM)

Kopers krijgen wel wat meer keuze uit een betaalbaarder aanbod. Maar daar staat een gestegen hypotheekrente tegenover die doorwerkt in een  hogere netto maandlast. Een te grote groep lukt het nog niet om goed voet aan de grond te krijgen op de koopmarkt.

Hoe zit het in Spanje ? 

Ontwikkeling huizenprijzen in Spanje

Omdat er op de Spaanse huizenmarkt de laatste jaren minder is overboden, minder tophypotheken zijn afgesloten, vraag en aanbod meer in balans zijn en er in Spanje minder belemmeringen zijn dan in Nederland, qua bouwlocaties en stikstofproblemen kent Spanje een stabiele huizenmarkt met licht oplopende huizenprijzen.

Volgens de House Price Index van Eurostat (Statistiekbureau van de EU) zijn de huizenprijzen in Spanje in 2022 Q4 – vergeleken met 2021 Q4 met + 5,5 % gestegen, waarbij er regionaal natuurlijk verschillen voorkomen.  Maar het cijfer geeft een positieve tendens aan.

Maar ook Spanje kent haar uitdagingen voor de komende jaren. Op populaire locaties en in de grotere steden dreigt er ook een tekort aan woningen, wat kan leiden tot verdere prijsstijgingen.

Het Spaanse bureau voor de statistiek (INE) berekent dat er in Spanje tot 2027 jaarlijks zo'n 217.000 nieuwe woningen bij moeten komen. Dat betekent de komende 5 jaar een miljoen woningen meer. Het probleem is dat elk jaar slechts de helft van de huizen wordt gebouwd.

"Er is een duidelijk tekort aan nieuwe woningen. Volgens Judit Montoriol, hoofdeconoom van het ministerie van Spaanse economie van CaixaBank Research, is het niet iets dat pas in 2022 is ontstaan. Sinds 2020 zijn er een aantal opeenvolgende jaren geweest met te weinig opgeleverde woningen (vanwege o.a. de corona crisis) ",

Daarbij komt, dat ook de bouw- en loonkosten in Spanje stijgen en dit zal zeker zijn effect hebben op de Spaanse onroerendgoedprijzen.

Meer weten over emigreren en/of aankoop van onroerend goed in Spanje ?

Lees er alles over in de Guide Lines handboeken voor Spanje

► https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/c-1839445/spanje/

 

De boeken over Spanje zijn ook te bestellen via de boekhandel of bol. com

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2025 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel