Wel of geen twee testamenten voor uw bezit in het buitenland ?

Wel of geen twee testamenten voor uw (tweede) huis in het buitenland?

(in dit voorbeeld wordt Spanje aangehaald, maar de Europese Erfrechtverordening (EEV) geldt net zo goed in andere EU-landen, behalve Ierland en Denemarken, die laatste twee hebben de EEV niet erkend).

In de praktijk komt het nog vaak voor dat notarissen en advocaten in andere EU-landen adviseren om aparte testamenten op te stellen voor vermogensbestanddelen in verschillende landen.

Bijvoorbeeld één voor Nederlandse vermogensbestanddelen en één voor Spaanse vermogensbestanddelen.

In zo’n buitenlands testamenten wordt vaak bepaald, dat het Spaanse erfrecht van toepassing is op de vermogensbestanddelen die op Spaans grondgebied zijn gelegen.

Echter is deze praktijk niet in lijn met de Europese Erfrechtverordening (EEV). Volgens de EEV (Verordening EU nr. 650/2012), die op 17 augustus 2015 in werking trad zou één testament voldoende moeten zijn, waarin het toepasselijk erfrecht voor de gehele nalatenschap wordt vastgesteld, ongeacht waar de vermogensbestanddelen zich bevinden.

Maar wat is het toepasselijk recht ?

Het fundamentele principe van de verordening is dat het toepasselijk erfrecht wordt bepaald op basis van de gewone  verblijfplaats van de overledene op het moment van overlijden.

De verordening biedt echter ook de mogelijkheid voor een rechtskeuze voor het recht van de staat waarvan de overledene de nationaliteit bezit.

De rechtskeuze kan worden gemaakt voor zowel de vererving van de nalatenschap als voor het toepasselijke recht op de afwikkeling ervan.

Dit omvat onder andere kwesties als de overgang van eigendommen naar erfgenamen, de bevoegdheden van executeurs, aansprakelijkheid voor schulden van de nalatenschap en de verdeling van de nalatenschap en de verdeling van de nalatenschap.

Het vaststellen van de gewone verblijfplaats kan echter complex zijn en is niet beperkt tot louter het adres waar iemand woonachtig is.

De verordening benadrukt dat de gewone verblijfplaats moet wijzen op een nauwe en duurzame band met de betrokken staat.

Dit omvat een beoordeling van alle aspecten van het leven van de overledene in de jaren voor zijn overlijden en op het moment van overlijden.

Criteria zoals de duur en regelmatigheid van verblijf, sociale en familiale banden en economische activiteiten spelen hierbij een belangrijke rol.

Het bekende fiscale criterium van 183 dagen wordt vaak gebruikt om te bepalen, waar iemand zijn gewone verblijfplaats had.

Als iemand meer dan 183 dagen per jaar in Spanje verblijft, is de kans groot dat de gewone verblijfplaats in Spanje is gelegen. Dit kan vervolgens invloed hebben op welk recht van toepassing is op de nalatenschap.

Om onduidelijkheid te voorkomen kunt u ervoor kiezen om in uw Nederlandse testament een rechtskeuze te maken voor het Nederlandse recht. Hierdoor zal het Nederlandse erfrecht van toepassing zijn op de gehele nalatenschap inclusief uw tweede woning in Spanje.

Deze rechtskeuze kan helpen om mogelijke discussies en onzekerheden bij overlijden te voorkomen en zorgt voor een heldere juridische basis voor de (civielrechtelijke) afwikkeling van de nalatenschap.

De nationale voorschriften inzake de registratie van testamenten lopen sterk uiteen. In een aantal lidstaten moet de persoon die een testament opstelt (de "erflater") dat testament zelf laten registreren. In andere lidstaten wordt registratie alleen aanbevolen of geldt ze slechts voor bepaalde soorten testamenten. In enkele lidstaten bestaan er geen registers van testamenten.

Bron en voor meer advies :

Lexquire Tax & Law (Maastricht)

Branko Reumkens

Branko.reumkens@lexquirenotarissen.nl

www.lexquire.nl

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Meer weten over aankoop of bezit van onroerend goed in het buitenland ?

Overweegt u aankoop van een (tweede) huis in het buitenland ? Lees er alles over in de Guide Lines handboeken

Onmisbare onafhankelijke juridische, fiscale, financiële en praktische informatie over emigreren, investeren en (ver)koop, (ver)huur & (ver)bouw van onroerend goed in het buitenland. 

Alles wat u wilt én moet  weten voor de juiste beslissing. 

Ontdek de mogelijkheden en vermijd de valkuilen

Landen-handboeken 

Bekijk inhoudsopgave en bestel het handboek voor het land van uw voorkeur:

■ Wonen en kopen in België

■ Wonen en kopen op Curaçao

■ Wonen en kopen in Duitsland

■ Wonen en kopen in Frankrijk

■ Wonen en kopen in Griekenland

■ Wonen en kopen in Hongarije

■ Wonen en kopen in Italië

■ Wonen en kopen in Oostenrijk

■ Wonen en kopen in Portugal

■ Wonen en kopen in Spanje

■ Wonen en kopen in Tsjechië

■ Wonen en kopen in Zuid-Afrika

■ Wonen en kopen in Zweden

 

De handboeken zijn ook te bestellen via bol.com, managementboek of uw lokale boekhandel.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel