Een huis in Spanje of Frankrijk nalaten… en dan….
januari 2025
Het aantal Nederlanders met een huis in het buitenland groeit. Vooral Spanje en Frankrijk zijn favoriet. Maar lang niet iedereen staat stil bij de gevolgen van buitenlands bezit voor de nalatenschap. Welk regels gelden er dan? Is een Nederlands (levens)testament wel geldig? Zeven dingen om op te letten.
1. VOOR NEDERLANDERS GELDT HET NEDERLANDSE RECHT, OF TOCH NIET?
Het Nederlandse erfrecht is uniek in de wereld. De wet kent weinig dwingende bepalingen, zodat wij veel vrijheid hebben om onze nalatenschap in een testament op onze eigen manier te regelen. Verder is het mogelijk om de langstlevende partner de touwtjes in handen te geven. Ook als er kinderen zijn. In Frankrijk en Spanje zijn de rechten van de kinderen veel sterker (zie punt 3).
Dan kan het zomaar zijn dat zij mede-eigenaar worden van uw vakantiewoning. Geeft u de voorkeur aan ons eigen systeem? Dan moet u zorgen dat het Nederlandse erfrecht van toepassing is op uw nalatenschap.
Regelt u niets, dan geldt volgens de Europese Erfrechtverordening het recht van het land waar de erflater op het moment van overlijden zijn of haar gewone verblijfplaats had.
Hierbij gaat het er niet om waar u ingeschreven staat, maar waar u uw sociale en maatschappelijke leven had.
Pensionado’s en andere Nederlanders die een deel van het jaar in Frankrijk of Spanje wonen, doen er dus verstandig aan om in hun testament expliciet te kiezen voor het Nederlandse erfrecht. ‘Dit is ook mijn advies aan Nederlanders die slechts af en toe in hun tweede huis verblijven. Want de rechtskeuze voor Nederland maakt niet alleen het Nederlandse recht van toepassing, maar ook een Nederlandse notaris bevoegd om het testament af te wikkelen.
En de ervaring leert dat wij wat pragmatischer te werk gaan dan onze Franse collega’s’, zegt kandidaat- notaris Mireille Bosscher, die werkt bij Ohmann Notariaat in Wassenaar en in Den Haag een adviespraktijk heeft in Frans notarieel en scaal recht. Overigens kunt u alleen kiezen voor het land waarvan u de nationaliteit heeft.
2. EEN FRANSE OF SPAANSE NOTARIS UW TESTAMENT LATEN OPSTELLEN – GOED IDEE?
Pas op: Nederlandse regels gelden niet vanzelf over de grens
Als u heeft gekozen voor het Nederlandse erfrecht, dan moeten de formuleringen in uw testament naadloos aansluiten bij de Nederlandse wet. Laat dat dus opstellen in Nederland, benadrukt notaris Judy Tromp van notariskantoor Hak & Rein Vos in Lelystad en Marbella. Zij adviseert Nederlanders die in Spanje wonen of daar een huis hebben. ‘Het testament en de Nederlandse wet zijn ons domein.
Juridisch inhoudelijk is na een overlijden de Europese verklaring van Erfrecht – waarin staat wie de erfgenamen zijn en welk erfrecht van toepassing is – het enige dat de Spaanse notaris hoeft te lezen.’ Bosscher benadrukt dat een Nederlands testament soms ‘naar de Franse situatie’ moet worden toegeschreven. ‘Ook al is een Nederlandse notaris door de rechtskeuze bevoegd om het testament uit te voeren, de Franse notaris is nog steeds nodig. Bijvoorbeeld om de tenaamstelling van de Franse woning na overlijden te wijzigen in het Kadaster. De afwikkeling van ingewikkelde Nederlandse testamenten verloopt niet altijd vlekkeloos in Frankrijk.
Denk aan constructies waarbij de langst levende partner een erfdeel van 1% krijgt, maar 100 % van de goederen in volle eigendom. Of dat iemand het recht op vruchtgebruik krijgt van de woning, maar die wel mag verkopen. Zulke mogelijkheden kent het Franse recht niet. Door een goed testament te maken dat rekening houdt met Franse onzekerheden, kun je nare verrassingen voorkomen.’
3. O JEE, DE LANGSTLEVENDE STAAT IN DE KOU
Erfrecht is bij uitstek een rechtsgebied dat gekleurd wordt door de waarden en gebruiken in een land. Het is geen geheim dat Nederland op dit vlak vrij vooruitstrevend is. Bij ons wordt de langstlevende zoveel mogelijk beschermd. In Frankrijk en Spanje daarentegen gaan de kinderen voor. Tromp: ‘In een groot deel van Spanje – alle zeventien comunidades hebben hun eigen erf(belasting)wetten – komt in beginsel twee derde van de nalatenschap toe aan de kinderen. Zij kunnen hun legitieme portie ook direct opeisen in goederen.
Als het gaat om een tweede woning, worden zij daar dan dus mede-eigenaar van.’ Bosscher: ‘Ook in het Franse recht wordt de langstlevende geen enig eigenaar of eigenaresse van de Franse woning.’ Dit betekent dat Nederlandse testamenten die in deze landen worden uitgevoerd, nadere toelichting vergen. ‘Ik zorg voor een heel goede uitleg, in het Spaans, dat de kinderen naar Nederlands recht moeten wachten, geen goederen kunnen opeisen en alleen een vordering in geld hebben die pas opeisbaar is als de langstlevende overlijdt’, zegt Tromp. ‘Zeker notarissen die weinig ervaring hebben met internationale nalatenschappen vinden het lastig dat de rechtspositie van de kinderen zo anders is’, vult Bosscher aan.
Onterving van kinderen vinden ze ook een vreemd concept. Bosscher: ‘Franse notarissen weigeren weleens om dat uit te voeren. Dan ontstaat de nare situatie dat een kind bijvoorbeeld de Franse legitieme portie krijgt, die veel hoger is dan de onze.
Sommige kinderen willen dit geld niet hebben, maar andere zeggen: kom maar op. Ook hier is de oplossing: ga niet te ver, houd zoveel mogelijk letterlijk het Nederlandse erfrecht aan voor het deel van het testament dat betrekking heeft op de Franse woning. Voor de bezittingen in Nederland kun je je meer vrijheid veroorloven.’ Heeft een echtpaar geen kinderen, dan kunnen ook de ouders van de overledene voor de Franse of Spaanse wet erfgenaam zijn.
‘Het gevolg is dat de Franse vakantiewoning eigendom wordt van de langstlevende en zijn of haar schoonouders. In Nederland is dit ondenkbaar’, zegt Bosscher. Tromp: ‘Ik maak het in de praktijk helaas mee: Nederlandse stellen die in Spanje wonen, niets geregeld, geen testament, een van de twee overlijdt en de schoonouders zijn erfgenamen. Een drama, in alle opzichten.’
4. TOCH MAAR TROUWEN?
In ons eigen land stelt de Belastingdienst mensen die een notarieel samenlevingscontract hebben of langer dan vijf jaar samenwonen, gelijk aan echtgenoten. Dan krijg je dus dezelfde fiscale vrijstellingen voor de erfbelasting. In Spanje en Frankrijk heeft de langst levende samenwonende partner echter geen enkele erfrechtelijke positie. Tromp: ‘
Al woon je twintig jaar samen, je wordt in de meeste comunidades gezien als vreemde. En dan betaal je in sommige comunidades tot 68 % erfbelasting.’
Bosscher: ‘Samenwoners met een notarieel samenlevingscontract vallen in Frankrijk in het hoogste successierechttarief van 60% .
Samenwonende eigenaren van een Franse vakantiewoning gaan soms spontaan trouwen als ik dit vertel.’ Let op: in tegenstelling tot in Nederland is ook een geregistreerd partner in Frankrijk geen erfgenaam; het is dan nodig om een testament te maken waarin u elkaar aanwijst als erfgenaam.
5. LEVENSTESTAMENT? GEEN GARANTIE
In Nederland worden massaal levenstestamenten opgesteld. Daarin legt u vast wie uw financiële, medische en persoonlijke zaken zal regelen als u dit zelf niet meer kunt. Deze vertrouwenspersoon of vertegenwoordiger is dan bevoegd om namens u te handelen. Op deze manier kunt u voorkomen dat uw kinderen naar de rechter moeten om uw vermogen onder bewind te laten stellen.
Maar Spaanse en Franse notarissen en instanties accepteren zo’n Nederlands levenstestament vaak niet. Bosscher geeft het voorbeeld van een zoon die namens zijn dementerende moeder het Franse vakantiehuis wilde verkopen. ‘De koop werd gesloten, maar bij de ondertekening van de koopakte in Frankrijk werd tot zijn verbijstering het levenstestament niet erkend.
Simpelweg omdat de woning en koopsom er niet specifiek omschreven stonden. Er zat dus niets anders op dan alsnog naar de Nederlandse rechter te gaan om de moeder onder bewind te laten stellen, met alle vertraging van dien.’
Tromp stelt voor haar cliënten een levenstestament op, maar voor hun Spaanse bezit een aparte, tweetalige algemene volmacht naar Spaans model. ‘Die bij wilsonbekwaamheid ook daadwerkelijk gebruikt kan worden. Anders moet je voor bewind naar de Spaanse rechter. En als je denkt dat zo’n procedure in Nederland al lang duurt, dan ken je de Spaanse rechtspraak nog niet.’
6. REKEN SLIM AF MET DE FISCUS
Als iemand in Nederland woont op het moment van zijn overlijden en een vakantiehuis heeft in Frankrijk of Spanje, dan moeten de erfgenamen het huis in beide landen aangeven voor de erfbelasting. Dit is alleen anders als de erflater meer dan 10 jaar elders woonde en was uitgeschreven in Nederland.
Bij dubbele belastingheffing wordt wel een vermindering toegepast in Nederland. In Spanje wordt een langstlevendentestament uitgelegd alsof er maar één erfgenaam is, waardoor ook maar één fiscale vrijstelling geldt.
‘Dan kan het nuttig zijn om een deel van de bezittingen toe te delen aan de kinderen, bijvoorbeeld een deel van de woning. Op die manier kunnen meerdere vrijstellingen worden benut. De vrijstellingen van kinderen zijn vaak even groot als die van echtgenoten en veel groter dan wij gewend zijn. De precieze hoogte verschilt per comunidad’, zegt Tromp.
In Frankrijk geldt voor de langstlevende echtgenoot een algehele vrijstelling; die hoeft dus helemaal geen successierecht te betalen. Vergeleken met Nederland hebben kleinkinderen in Frankrijk slechts een kleine vrijstelling. Voor samengestelde gezinnen is van belang dat in Frankrijk stiefkinderen niet tellen als ‘kinderen’. Er is immers geen bloedverwantschap. Dat betekent dat de kinderen van uw partner 60 % erfbelasting verschuldigd zijn. In ons land zijn stiefkinderen fiscaal gelijkgeschakeld met eigen kinderen.
7. HOUD REKENING MET DE BUREAUCRATIE
Formulieren, stempels en verklaringen: in Frankrijk en Spanje kost het een hoop tijd en moeite om zaken te regelen. Tromp: ‘Een voorbeeld: voor niet in Spanje wonende erfgenamen moet de aangifte erfbelasting gedaan worden in Madrid – ook al staat het huis in Malaga.
Daarnaast zijn de banken ontzettend lastig. Voor de erfbelastingaangifte heb je een bankcertificaat nodig met de stand van de rekeningen op de dag van overlijden. Het is een hele toer om zo’n certificaat te krijgen.’
‘De bureaucratie is nog een reden om je te laten adviseren door iemand die de taal, cultuur, gebruiken én de wetgeving kent’, besluit Bosscher.<<
Voor meer informatie en begeleiding bij nalatenschappen in Frankrijk
Mr. Mireille Bosscher, kandidaat-notaris
Juridische Adviespraktijk Bosscher
President Kennedylaan 19, 2517 JK Den Haag (Pays-Bas)
tel. + 31 (0)6 42661075
tel. + 31 (0)70 2196868
tel. + 33 (0)970733287
Voor meer informatie en begeleiding bij nalatenschappen in Spanje
Hak & Rein Vos juridisch adviseurs en notarissen
Vestiging Lelystad :
Contactpersoon: mr. J.T. (Judy) Tromp
Tussen 8:30-17:00
Het Ravelijn 50, 8233 BR Lelystad
+31 320 247 394
https://erfrechtinspanje.nl/contact/
Vestiging Marbella :
Contactpersoon: mr. J.T. (Judy) Tromp
Tussen 8:30-17:00 (vrijdag tot 15.00)
Calle Jacinto Benavente 23, Marbella
+31 320 247 394 (vanuit Nederland)
+34 965 020 254 (vanuit Spanje)
https://erfrechtinspanje.nl/contact/
Heeft u ook emigratie- en/of aankoopplannen in het buitenland ?
Lees er alles over in de emigratie-landen handboeken van uitgeverij Guide Lines
Wat zijn de juridische, fiscale, financiële en sociale verzekeringsconsequenties van emigreren en/of aankoop van onroerend goed in het buitenland.
https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/c-2702948/landenpublicaties/
Boeken zijn ook te bestellen via de boekhandel of bol. com
eenhuisinhetbuitenland
- Welkom
-
- Contact
- AVG en Privacy verklaring
- Landenpublicaties
- Infodagen internationaal onroerend goed
- Vergelijking Energietarieven in Europese landen
- Vakwoordenboeken buitenlands onroerend goed
- Erven, nalatenschappen & successierechten in het buitenland
- Beursagenda Second Home & Emigratiebeurzen 2025
- Infodagen
- Vastgoed Promotie
- Succesvol uw (tweede) huis verkopen ?
- Huizen van onze leden
- Updates via sociale media
- Mondi
- Zoekopdrachten
-
-
Updates 2025
- Ontwikkeling huizenprijzen in de EU tot en met 3e kwartaal 2024
- Portugal : Licença de habitabilidade of Licença de habitação is niet meer nodig
- Griekenland : De E-ID voor Grieks onroerend goed
- Analyse vastgoedmarkt in Valencia
- Emigreren en de Nederlandse ZVW + woonlandfactoren
- Een huis in Spanje of Frankrijk nalaten… en dan….
-
Updates 2024
- Blijven of vertrekken ? Hoeveel gaat het u extra kosten om in 2025 in Nederland te blijven ?
- Uitspraak Hoge Raad : ongerealiseerde waardestijging telt mee in box 3, eigen gebruik 2e woning blijft buiten beschouwing
- Verschil aankoopprocedure tussen Nederland en Duitsland
- Uw huis in Frankrijk verhuren via Gites.nl
- Nederland weer een stuk duurder geworden
- Wonen in De Marken (Italie) en de aankoop van een boerenhoeve of landhuis
- Ontwikkeling huizenprijzen per Spaanse regio tot en met 4e kwartaal 2023
- Wel of geen twee testamenten voor uw bezit in het buitenland ?
- Nederlandse hypotheekschuld de hoogste van heel Europa
- Emigreren kan op je oude dag veel geld kosten.
- Vergelijking minimumlonen in enkele EU-landen
- Ontwikkelingen huizenprijzen in de EU 2e kwartaal 2024
- Infodag Frankrijk 1 december 2024 in Den Haag
- Maison en France Infodag 14 december 2024
- Terugblik Second Home Beurs in Den Bosch
- Inflatiecijfers binnen de EU augustus 2024
- Nederlandse huurprijzen rijzen de pan uit
- Rechtszaak tegen Europarcs; Eigen grond of niet ?
- Het programma Ik Vertrek is op zoek naar nieuwe deelnemers
- Twijfel over houdbaarheid belasting op leningen van eigen bv; maak bezwaar
- Permanente bewoning in een recreatiewoning
- Vergelijking kosten van levensonderhoud EU-landen
- Kosten van levensonderhoud in Hongarije ruim 33% lager dan in Nederland.
- Boodschappen in het buitenland goedkoper
- Investeren in een vakantiewoning buiten Nederland steeds aantrekkelijker
- Kansen op de Franse woningmarkt ?
- Verlenging gunstig belastingregime voor kenniswerkers in Zweden
- Ontwikkeling huizenprijzen in de EU 2010-2024
- Online werken ; Welk land is het beste land om vanuit te werken
- Ontwikkeling huizenprijzen 2024 - Q1
- Aanpassing Nederlands-Duits belastingverdrag
- Relatieve woonlasten in Nederland hoger dan in meeste EU-landen
- Ontwikkelingen op de Griekse woningmarkt
- In Barcelona wordt de verhuur van appartementen ind 2028 verboden
- Uitspraak Hoge Raad : Waardestijging vakantiewoning in Nederland wordt als rendement beschouwd
- De Nederlandse Zvw in het buitenland en de Woonlandfactor 2024
- Hongarije; Het alternatief ?
- Ontwikkeling huizenprijzen in de EU tot en met 4e kwartaal 2023
- Aantal emigranten vanuit Nederland weer gestegen
- Ontwikkeling huizenprijzen in de EU-landen 2023 Q3
- Met een jong gezin emigreren naar de Costa Blanca Zuid
- AOW leeftijden per land
- Duurste recreatiewoning van Nederland
- Lange wachttijden voor Nederlands paspoort of ID-kaart
- Wonen in het buitenland: Burgerservicenummer (BSN) kwijt
- Fors hogere vermogensrendementsheffing voor Nederlandse spaarders.
- Graaiflatie woord van 2023 of is het Graai-overheid ?
- Nieuwe wetgeving verhuur vakantiewoningen Andalusie
- Hoge Raad zet streep door herstelwet
- Hoge Raad : ongerealiseerde winst belast is in box 3
- Nederlandse invasie in Zweden
- Nieuw belastingplan & eigenaar recreatiewoning in Nederland
- Miljoenenpanden aan de Nederlandse en Belgische kust in trek bij rijke Duitsers
- Nieuwe belastingplafonds van het micro-BIC-regime in Frankrijk 2024
- Nieuwe TV serie : Een huis in de zon onder een ton (RTL 4)
-
Updates & laatste nieuws 2023
- Woonlandfactoren premie CAK 2024 bekend
- Nederlandse Zelfstandigenaftrek als u in het buitenland woont
- Kosten van levensonderhoud per land
- Ontwikkelingen huizenprijzen wereldwijd per land in de afgelopen 15 jaar
- Forfaitaire rendementspercentages box 3 voor 2024 bekend
- Einde belastingregime voor niet-gewone ingezetenen in Portugal
- Aankoop vastgoed in belastingparadijs Bulgarije
- Waarom investeren in Nederlands vastgoed niet meer interessant is ?
- Camping kopen in Frankrijk; de drie belangrijkste vragen
- Ontwikkeling huizenprijzen in de EU tot en met 2e kwartaal 2023
- Terugblik Second Home Beurs Utrecht najaar 2023
- Nieuwe wetgeving 2023 voor geregistreerde makelaars in Spanje
- Welke koophuizen zijn in Nederland bereikbaar met een modaal inkomen ?
- Surtaxe d'habitation op Uw 2e huis in Frankrijk
- De Italiaanse makelaardij en de verschillen met Nederland
- Online oriënteren; let op bij Italiaanse portals
- Nieuwe box 3 heffing vanaf 2027
- Gedwongen verhuur van leegstaande woningen in Portugal
- Financiering Italiaans onroerend goed
- Hongarije Plaza 23 september 2023 - Barneveld
- Nieuw Nederlands-Belgisch Belastingverdrag
- Ontwikkeling huizenprijzen in de EU tot en met 1e kwartaal 2023
- Ondernemen in Frankrijk
- Zweden populairder als zomer- en woonbestemming.
- Box 3 | Nieuwe Uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (Hof) 5 juli 2023
- Uitspraak Rechtbank Gepensioneerd echtpaar kwalificeert niet als buitenlands belastingplichtig
- Quality of Life Index
- Ontwikkeling huizenprijzen in de EU tot en met 1e kwartaal 2023
- Welke landen hebben het beste vestigingsklimaat voor bedrijven
- Hoeveel moet starter verdienen om in Nederland een huis te kopen ?
- Jubelton verdwijnt ; welke mogelijkheden zijn er nog ?
- Hollandse Makelaars aan de Costa; commentaar en advies
- Ik Vertrek (Frankrijk) : commentaar & advies
- Overweegt u verkoop van uw huis in Spanje ?
- Nieuw Belgisch belastingregime voor uw tweede huis in het buitenland !
- Nederlandse versus Spaanse overdrachtsbelasting
- Droomhuis Gezocht (Italië) : commentaar & advies
- Nederlandse versus Portugese overdrachtsbelasting
- Nederlandse versus Franse overdrachtsbelasting
- Nederlandse versus Curaçaose overdrachtsbelasting
- Droomhuis Gezocht (Zweden) : commentaar & advies
- Nederlandse versus Italiaanse overdrachtsbelasting
- Belastingdienst schort vermogensheffing in box 3 voorlopig op
- Ontwikkelingen huizenprijzen in de EU 3e kwartaal 2021
- Wijziging tarief overdrachtsbelasting bij aankoop tweede woning in Nederland
- Aangifte verhuur van uw Nederlandse woning aan toeristen
- Hervormingen box 3 in 2022
- Nieuwe box 3 vrijstelling en heffingen in 2021
- Ontwikkeling huizenprijzen in de EU tot en met 3e kwartaal 2020
- Moet u uw Nederlandse eigen woning verkopen bij emigratie ?
- Uitspraak Europese Hof inzake Airbnb regulering
- Checklist vraagprijs
- Checklist Locatiekeuze
- Beperking lenen bij de eigen bv
- Koopkracht per land op basis van Big Mac Index
- Resultaten (aandelen) indexen versus House Price Index
- Luchtkwaliteit in Europa
- Kosten van levensonderhoud per land
- Einde Keuzemogelijkheid binnen- en buitenlandse belastingplicht
- Met Nederlands pensioen of uitkering naar het buitenland en de ZVW
- DigiD aanvragen als u in het buitenland woont
- Emigratie neemt weer toe
- Vooruitzichten huizenmarkt
- Ontwikkeling Duitse vastgoedmarkt
- Nieuwe Europese Erfrechtverordening
- Volop mogelijkheden voor aanschaf tweede woning
- De noodzaak van een levenstestament
- Wijzigingen in box 3 vanaf 2017 en uw tweede huis
- Terug naar Nederland, opname in een verpleeghuis en uw eigen bijdrage
- Meenemen van huisdieren
- Archief Nieuwsbrieven
- Hoe snel verdampt 100.000 euro aan spaargeld ?
- Emigratie is een belastbaar moment
- Vergelijking hypotheekrente Europese landen
- Meest favoriete expat landen
- Woonplaatsonderzoek door de Nederlandse fiscus
- Rente op spaartegoeden naar 0%
- Afkoop pensioen na emigratie
- Is ondernemen in Nederland nog interessant ? Of toch maar een zaak in Spanje opstarten ?
- Een tweede huis in het buitenland en box 3.
- Coronacrisis verbreedt horizon van woningzoekers
- Purchase Power Index 2021
- Kwaliteit van leven index per land
- Is een (tweede) huis in het buitenland in deze tijd een goed alternatief ?
- Wordt Nederland minder interessant voor onroerendgoedbeleggers ?
- AOW in Frankrijk en belastingvoordelen in Nederland; uitspraak in hoger beroep
- AOW in Portugal; Waar wordt AOW belast ? Uitspraak Hoge Raad
- Belgisch pensioen en belastingheffing in Portugal
- Ontwikkeling Italiaanse vastgoedmarkt tijdens corona jaar 2020
- Gezondste landen om te leven
- De 90% eis voor buitenlands belastingplichtigen is niet langer heilig
- Wonen in het buitenland en de Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap
- Wonen buiten Nederland en inkomen uit Nederland. Aangifte kan lonend zijn.
- Ontwikkeling huizenprijzen in de EU tot en met 1e kwartaal 2021
- Hoe ziet de belastingheffing in box 3 eruit in 2022 ?
- Ontwikkeling huizenprijzen in de EU tot en met 2e kwartaal 2021
- Terugblik Second Home Beurs najaar 2021
- Uw Franse huis verkocht in 2019 of daarna ? Vraag teveel betaalde plus-value terug
- Vergelijking kosten van levensonderhoud tussen landen
- Europese consumentenprijsindex (HICP)
- Vanwege de hoge inflatie wordt u slapend armer
- Gemiddelde huizenprijs in Europese landen
- Bloot eigendom woning in Frankrijk belast in box 3
- Vacature bij Nederlands-Spaans advocatenkantoor
- Overzicht brandstofprijzen in Europa
- Kosten van levensonderhoud Spanje
- Kosten van levensonderhoud Frankrijk
- Kosten levensonderhoud Portugal 2022
- Kosten van levensonderhoud Duitsland
- Kosten van levensonderhoud Italië
- Kosten van levensonderhoud Griekenland
- Kosten levensonderhoud Oostenrijk
- Kosten van levensonderhoud Zweden
- Kosten van levensonderhoud Tsjechië
- Kosten levensonderhoud Zuid-Afrika
- Emigratie en uw AOW- & ANW opbouw
- Ontwikkeling huizenprijzen in de EU
- Pensioenmigrant heeft zelden spijt
- Emigreren naar Duitsland ? Hoe pak je zo iets aan ?
- Aankoop Italiaans onroerend goed en de Usi Civici
- Waar stijgen de prijzen het hardst ?
- Beste steden om te leven
- Veel gestelde vragen over huidige stand van zaken vermogensbelasting en box 3-heffing
- Nederlandse gasprijzen behoren tot de hoogste van Europa
- Nederlands spaargeld verdampt sneller vergeleken met andere landen in de Eurozone
- Ontwikkeling huizenprijzen in de EU (Q1 2022 t.o.v. Q1 2021)
- Emigratiecijfers 2021
- Nederlandse gasprijzen vergeleken met andere Europese landen
- Belastingplan 2023 Box 3
- Belastingplan 2023
- Nederlandse overdrachtsbelasting voor beleggingen verhoogd
- Jubelton verdwijnt
- Wet excessief lenen bij eigen vennootschap
- Wijziging Wet flexibel werken – Mogen grenswerkers ook werken waar ze willen?
- Emigratie van Nederlanders, naar leeftijd en land van bestemming
- Is beleggen in Nederlands onroerend goed nog interessant ?
- Ontwikkeling Nederlandse versus de buitenlandse woningmarkt
- Waarde Nederlandse huurwoningen daalt flink in 2023 en 2024; herbeleggen in het buitenland ?
- Wet excessief lenen bij eigen vennootschap
- Archief landen-nieuwsbrieven
-
- Emigreren ?
- Belastingadvies
- Starten van een B&B
- Vastgoed promotie
- Verhuizen
- Verhuren met Belvilla
- Verhuren via HomeAway
- Verzekeringen
- Video Info Reportages over wonen en onroerend goed in het buitenland
- Webinars
- Ziektekostenverzekering
- Zwarte lijst
-
- Landeninformatie:
- Andorra
- Argentinië
- Aruba
- Australië
-
België
-
Updates en nieuws
- Nederland heffingsbevoegd over lijfrente-uitkering inwoner van België
- Melding buitenlandse bankrekeningen
- Registratierecht bij aankoop Belgisch onroerend goed
- Meerwaardebelasting bij verkoop van Belgisch onroerend goed
- Nieuwe onroerende schenkingstarieven voor Vlaanderen
- Ontwikkeling Belgische huizenmarkt
- Renovatiepremie blijft toch voortbestaan
- In welke Vlaamse gemeenten zijn appartementen het duurst en in welke het goedkoopst?
- In welke Vlaamse gemeenten zijn villa's het duurste en in welke het goedkoopste ?
- Ontwikkeling vastgoed aan de Belgische kust
- In België staan zes op de tien woningen te koop door scheiding of overlijden
- Een woning discreet verkopen; stille verkoop
- Gesplitste aankoop (tussen ouders en kinderen)
- Diploma automatisch geldig in hele Benelux
- Financiering Belgisch onroerend goed
- Wijziging registratierecht bij aankoop Belgisch onroerend goed
- Ardennen
- Hoge Venen
- Luik
- Luxemburg
- Namen
- Oostkantons
- Wallonië
- DBBM
- Financiering Belgisch onroerend goed
- Verhuur vakantiewoningen
- Overzicht Nederlandstalige makelaars in België
-
Updates en nieuws
- Bonaire
- Brazilie
- Canada
- Caribisch Nederland
-
Curaçao
-
Updates en nieuws
- De bedenktijd in een koopcontract op Curaçao
- Onroerende zaak belasting op Curacao ingevoerd
- Woning expat na tijdelijke verhuur geen eigen woning meer
- Verplaatsing feitelijke leiding BV naar de Antillen
- Nieuwe Belastingregeling Nederland-Curaçao (BNR)
- Inhouding van dividendbelasting
- Voorkoming dubbele belastingheffing Nederland-Curaçao
- Belastingherziening op Curaçao. Wat is er veranderd ?
- Veel huizen op Curaçao in slechte staat
- Penshonado regeling
- Nederlands-Antiliaans wettelijk stelsel
- Aankoopproces onroerend goed op Curaçao
- Begeleiding bij emigratie naar Curaçao of Bonaire
- Economic (E)-Zone op Curaçao
- Nederlandse schenk- en erfbelasting en Stichting Particulier Fonds op Curaçao
- Stichting Particulier Fonds; Een praktijkgeval en uitspraak Hoge Raad
- Ontwikkeling Oostpunt Curaçao
- Aankoopbegeleiding
- Begeleiding bij vestiging op Curaçao
- Makelaars
- Piscadera Bay
- Verhuur vakantiewoningen
- Verhuizers
- Coral Estate
-
Updates en nieuws
- Cyprus
- Denemarken
-
Duitsland
-
Updates en nieuws
- Verschillen Nederlands-Duits Erfrecht
- Makelaarsvergoeding voor rekening van de opdrachtgever
- Verzekeringen en hypotheken in Duitsland
- Belastingheffing over een vakantiewoning in Duitsland
- Energielabel verplicht bij verkoop en verhuur van een huis in Duitsland
- Tarieven Duitse overdrachtsbelasting (Grunderwerbsteuer)
- Nieuw Nederlands-Duits Belastingverdrag
- Ontwikkeling Duitse vastgoedmarkt
- Tweede huis in Duitsland wint aan populariteit
- Eifel
- Nedersaksen
- Sauerland
- Advocatenkantoren
- Belastingadvies
- De Binnen Buitenland Makelaar
- Financiering Duits onroerend goed
- Hypotheken
- Notariskantoren
- Verzekeringen
- Verhuur vakantiewoningen
- Zorgverzekeringen
- Nederlandstalige makelaars in Duitsland
- Duitse regio's
- Emigratie-advies
-
Updates en nieuws
- Dominicaanse Republiek
-
Frankrijk
-
Updates en nieuws 2024
- Emigratie naar Frankrijk en de Nederlandse ZVW
- Hoeveel procent van het besteedbaar inkomen geeft men uit aan woonlasten ?
- Garantie Décennale & Assurance Dommage Ouvrage bij verbouwen van een woning
- Wie erft wat ? De langstlevende, uw kinderen en uw bezittingen in Frankrijk
- Uw Nederlandse levenstestament in Frankrijk
- Erfbelasting in Nederland en/of in Frankrijk ?
- Interview met Arno Voogd, vooraanstaand Frankrijk-expert
- Wonen in Zuid-Frankrijk populair bij jonge en oudere kopers vanwege rust en ruimte
-
In welk departement vindt u uw makelaar ?
- Alpes Maritimes
- Alsace
- Aquitaine
- Ardeche
- Auvergne
- Basse-Normandie
- Bretagne
- Bourgogne
- Centre
- Champagne-Ardenne
- Charente
- Corse
- Côte d' Azur
- Dordogne
- Drome
- Franse Alpen
- France-Comté
- Franse Antillen
- Gers
- Golf van Saint Tropez
- Haute Normandie
- Hérault
- Ile de France
- Languedoc Roussillon
- Limousin
- Lorraine
- Lot
- Lot-et-Garonne
- Midden Frankrijk
- Midi-Pyrénées
- Nord Pas-de-Calais
- Occitanië
- Pays de la Loire
- Périgord
- Picardie
- Poitou-Charente
- Provence
- Rhone Alpes
- Var
- Tarn-et-Garonne
- Vaucluse
- Vogezen
-
Updates en nieuws 2023
- Nieuwe aangifteverplichting voor eigenaren van een Franse woning
- De overbruggingswet en box 3 vanaf 2023
- Een (vakantie)huis in Frankrijk ? Houdt rekening met het Franse erfrecht en de Franse erfbelasting.
- Uit de praktijk: Een erfenis met een verrassende wending
- Bent u verpachter (zonder het te weten)?
- Huren versus kopen van onroerend goed in Frankrijk
- De Franse onroerend goed markt volgens France4U makelaar
- Camping kopen in Frankrijk; de drie belangrijkste vragen
- Ondernemen in Frankrijk
- De glazen bol, oftewel de Franse huizenmarkt à la campagne.
- Waarom investeren in Nederlands vastgoed niet meer interessant is ?
- Ontwikkeling huizenprijzen in de EU tot en met 2e kwartaal 2023
- Speellijst theaterconcert Vive la Chanson!
- Maison en France Infodag 25 november 2023 Baarn
- Surtaxe d'habitation op Uw 2e huis in Frankrijk
-
Updates en nieuws 2022
- De Franse Inkomstenbelasting & het belastbare inkomen 2022
- Algemene belastingverminderingen en forfaitaire aftrekposten 2022
- Emigreren naar Frankrijk om kosten te besparen ?
- Welke erfrecht is van toepassing bij overlijden en de EVV
- Ontwikkeling huizenprijzen Frankrijk vergeleken met EU-landen
- Vraag teveel betaalde plus-value terug
- Waarom investeren in een huis in Frankrijk een goed idee is ?
- Verbouwen van uw huis in Frankrijk
- Uw buitenlandse vakantiehuis verzekerd op een Nederlandse polis ?
- Waarom een aankoopmakelaar in Frankrijk een goed idee is ?
- Vergelijking gasprijzen Nederland en Frankrijk
- Mijn eerste jaar in Frankrijk
- Trends en de glazenbol voor 2023
- B&D France sinds 1995 actief in Frankrijk
- Occitanie, de ongekende parel van Frankrijk
- Nieuwbouw in Frankrijk ; juridische en fiscale aspecten
- Ontwikkeling huizenprijzen Frans onroerend goed per departement
- Adviesbureaus (juridisch, fiscaal, financieel)
- Aankoopbegeleiding
- Nederlandstalige juristen, advocaten, notarissen, bouwkundigen bij aankoop Frans vastgoed
- Bouwbegeleiding
- Bouwkundige aankoopkeuringen
- Taxaties
- Commercieel onroerend goed (Campings, Hotels, Chambres d’Hôtes, Gîtes)
- Notarissen
- Starten van een bedrijf in Frankrijk
- Verkoopbegeleiding
- Overzicht departementen in Frankrijk op nummer
- Nederlandstalige makelaars in Frankrijk
- Auto-Entrepreneur (ZZP'er) in Frankrijk
- Kastelen, Manoirs, Landgoederen
- Frans Erfrecht en de Europese Erfrechtverordening
- Verhuur vakantiewoningen
- Klimaat per departement
-
Updates en nieuws 2020
- Het schenken van uw huis aan uw kinderen
- Vraag teveel betaalde plus value terug
- Mede-eigendom na echtscheiding
- Aandelenoverdracht SCI, wat komt hierbij kijken
- Steeds meer bakkers sluiten hun deuren
- Bent u nu wel of geen ingezetene in Frankrijk ?
- Overdracht ouders aan kinderen
- Nieuw wetsvoorstel; gedeeltelijke afkoop pensioen
- Uw tweede huis in Frankrijk en box 3
- Vanaf 2020 alleen nog belastingaangifte online
- Ongunstiger tarief voor niet-residenten in Frankrijk
- Tips voor het bezichtigen van een huis in Frankrijk
- Plus value terugvragen voor 31-12-2020
-
Updates en nieuws 2019
- Woonplaatsonderzoek door de Nederlandse fiscus
- Maison en France Kasteeldag 24 november 2019 in Doorn
- Hoe herken je een illegale Chambres d'hôtes?
- Taxatie van een Franse woning
- Verkoop van uw Franse woning in 2019 en de plus-value
- Belastingwijzigingen voor niet-inwoners van Frankrijk in 2019
- Bent u nu wel of geen ingezetene van Frankrijk ?
- Verlaging inkomstenbelasting bij investeren in een bouwval
- Bronheffing loonbelasting ingehouden door werkgever
- Belastingcontrole via sociale media
- Verhoging Verhuurbelasting
- Renteloze lening voor energiebesparende maatregelen
- Ontwikkeling huizenprijzen per departement
- Overzicht departementen in Frankrijk op nummer
- Wijzigingen in het (internationaal) huwelijksvermogensrecht
- Ontwikkeling huizenprijzen in de EU
- Tarieven inkomstenbelasting 2020
- Taxe d'habitation afgeschaft ?
- Hervormingen Franse vermogensbelasting
-
Updates en nieuws 2018
- Vraag te veel betaalde Plus Value voor 31-12-2018 terug !
- Leeftijdsgrenzen bij de financiering van een huis in Frankrijk
- Vergelijking bruto-netto loon in Nederland en Frankrijk
- Woonlandfactor Frankrijk voor Nederlandse zorgpremie verhoogd
- Inruilpremie voor Franse auto
- Wijziging taxe d'habitation
- Ondernemen in Frankrijk fiscaal interessanter
- Bedenktijd bij een hypotheekaanbod
- Verlaging Franse vermogensbelasting
- Hoe snel verdampt 100.000 euro aan spaargeld ?
- Verlaging Franse vennootschapsbelasting
- Actuele berekening Plus Value
- Uw vakantiehuis in Frankrijk in Nederland verzekerd
- Frans kentekenbewijs (Carte Grise)
- Ontwikkeling Franse Vastgoedmarkt per departement
- Terugbetaling van te veel betaalde Plus-Valuebelasting; er gloort weer hoop!
- Nederlandse Box 3 tarieven 2019
-
Updates en nieuws 2017
- Nieuwe aandachtspunten Europese Erfrechtverordening
- Zelf klussen aan uw huis ? Let op de valkuilen !
- Waardebepaling van uw huis in Frankrijk
- Verplichte isolatiewerkzaamheden
- Nieuwe verkeersvoorschriften
- Afschaffing Taxe d’Habitation voor eerste woning ?
- Verlaging vennootschapsbelasting
- Gedeeltelijke afschaffing vermogensbelasting ?
- Geldigheidsduur bouwvergunning verlengd
- Plan d’occupation des sols (POS) afgeschaft.
- Ontwikkeling Franse hypotheekrente
- Laatste kans om onterecht betaalde Plus Value terug te vragen
- Wijzigingen in box 3 vanaf 2017 en uw tweede huis
- Ontwikkeling Franse Vastgoedmarkt per departement
- Fiscaal voordelig wonen onder de Franse zon
- Kopers vakantiewoning in Frankrijk steeds jonger
- Vastgoedontwikkelingen in en rond Saint Tropez
- Particulier aanbod van onze leden
-
Updates en nieuws 2016
- Onterecht betaalde Plus Value terugvragen
- Heffing sociale lasten bij verkoop onrechtmatig
- De Plus Value vóór de uitspraak van het Europese Hof
- De Plus Value; de laatste ontwikkelingen
- Europese Erfrechtverordening; Wat verandert er voor u ?
- Fiscaal vertegenwoordiger niet langer verplicht
- Rookmelder verplicht
- Ontwikkeling Huizenprijzen in Frankrijk 2014
- De Europese Erfrechtverordening; wat betekent dit voor u en uw huis in Frankrijk ?
- Vrijstellingsregeling van de plus-value op de résidence principale
- Verkoop van uw huis in Frankrijk; de laatste ontwikkelingen
- De Wet Pinel
- Tips bij verhuur
- Vestiging in het buitenland en uw eigen huis in Nederland
- Wijziging bedenktijd bij aankoop van een Franse woning
- Vermijd een kavel met bodemvervuiling
- Het Dossier Diagnostic Technique (DDT)
- Uw huurinkomsten bij de aanvraag van een hypotheek
- Aangifte erfbelasting ('La déclaration de succession')
- Terugvordering onterecht betaalde sociale contributies bij verkoop Frans onroerend goed
- Ontwikkeling Franse Vastgoedmarkt per departement
- Frans huizenaanbod van de maand mei 2020
- Frans huizenaanbod van de maand mei 2019
- Huizenaanbod van de maand voorjaar 2018
- Huizenaanbod van de maand najaar 2017
-
Updates en nieuws 2024
- Gibraltar
- Griekenland
- Groot Brittannië
- Hongarije
- Ierland
-
Italië
- Updates en nieuws 2024
- Updates en nieuws 2023
-
Updates en nieuws 2021
- Ontwikkelingen op de Italiaanse huizenmarkt in 2020 en vooruitzichten voor 2021
- Duidelijkheid over de “Proposta di acquisto”- “Bod tot koop”
- Italiaanse onroerend goed markt
- Wonen in het buitenland en de Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap
- Moet u uw Nederlandse (eigen) woning verkopen voordat u gaat emigreren?
- Uitspraak Europese Hof inzake Airbnb regulering
- Purchase Power Index 2021
- Italiaanse subsidies bij woningrenovaties
- Kopen van tekening en uw aanbetaling
- Kopen op een veiling
- Uw auto met Nederlands of Italiaans kenteken in Italië
- Ontwikkeling huizenprijzen in de EU tot en met 1e kwartaal 2021
- Wonen buiten Nederland en inkomen uit Nederland. Belastingaangifte kan lonend zijn.
- 10 Redenen voor vestiging in Abruzzo
- De voordelen van het Italiaanse "Non Dom" Belastingregime
- Uw droomhuis in Italië is dichterbij dan u denkt.
- Aankoopbegeleiding
- Advocaten Italiaans recht
- Bouwkundig advies
- Financieren van uw tweede huis
- Juridische, fiscale en bouwkundige adviseurs bij aankoop van een huis en vestiging in Italië
- Juridisch advies
- Architecten
- Bouwbedrijf
- Renovatie en verbouwingen
- Verhuur vakantiewoningen
- Verhuizen naar Italie
- In welke Italiaanse regio vindt u uw Nederlandstalige makelaar ?
- Abruzzo
- Amalfi - Sorrento
- Basilicata
- Bloemenriviera
- Calabria
- Campania
- De Marken (Le Marche)
- Emilia
- Emilia Romagna
- Friuli-Venezia Giulia
- Dolomieten
- Lago d'Orta
- Lago di Como
- Lago di Garda
- Lago d'Idro
- Lago d'Iseo
- Lago di Lugano
- Lago di Varese
- Lago Maggiore
- Lazio
- Ligurië
- Lombardia
- Molise
- Piemonte
- Perché Puglia?
- Puglia
- Romagna
- Sardegna (Sardinië)
- Sicilië
- Toscane
- Trentino-Alto Adige
- Umbrië
- Valle d'Aosta
- Veneto
- Zonne-energie voor uw huis in Italië
- Italië specialist
- Perché Puglia?
- Huis van de maand najaar 2021
- Aanbod van de maand 2019
- Aanbod van de maand maart 2019
- Aanbod van de maand 2018
- Updates 2020
-
Updates 2019
- Uitbreiding en verbouwing van uw huis in Italië (nieuwe wetgeving)
- Fiscale voordelen voor eigenaren van een huis in Italië in 2019
- Ontwikkelingen op de Italiaanse vastgoedmarkt
- Een woning kopen in Italië: een goede investering of niet?
- Kopen van tekening en uw aanbetaling
- De Charme van een vergeten streekje
- Agriturismo
- Vergelijking tarieven inkomstenbelasting
- Tarieven Italiaanse inkomstenbelasting 2019
- Kosten van levensonderhoud per land
- Bouwen in Zuid-Italië
- Perché Puglia?
- Top 10 Redenen voor een bezoek aan Abruzzo
-
Updates 2017
- Prijsverschillen tussen Nederland, België en Italië
- Ontwikikeling huizenprijzen in de EU
- Ontwikkeling huizenprijzen in de grote steden
- Tarieven Italiaanse inkomstenbelasting
- Voordelen van het Italiaanse Non-Dome Belastingregime
- Nieuwe belastingregime inkomende werknemers en zelfstandigen
- Verlaging Italiaanse vennootschapsbelasting
- Met Nederlands pensioen of uitkering naar Italië en de Nederlandse ZVW
- Voorkom vermogensrendementsheffing door koop buitenlandse vakantiewoning
- Ontwikkelingen op de Italiaanse onroerend goed markt
- Is 2017 een goed jaar om in te stappen in de Italiaanse onroerend goed markt ?
- Een huis kopen via een vennootschap, pas op !
- Uw bezittingen in Italië en de Europese Erfrechtverordening.
- Huwelijksgoederenrecht en erfenis zonder testament
- Italiaans kenteken zonder inschrijving
- Het belang van een goed zoekprofiel
- Hoogwaardig Vastgoed in Midden Italië
- Een huis kopen in Bella Italia
- Registratiebelasting bij aankoop Italiaans onroerend goed
- Belastingconsequenties bij aankoop huis in het buitenland
-
Updates 2015
- Ontwikkeling huizenprijzen in Italie
- De Europese Erfrechtverordening; wat verandert er voor u ?
- Betaling van de koopsom; nieuwe regels
- Verplichte Mediation (La mediazione obbligatoria)
- De Italiaanse overdrachtsbelasting; de nieuwe tarieven
- Cedolare Secca; nieuw fiscaal regime voor woningbezitters
- Registreren en inschrijven voorlopig koopcontract
- Nieuwe gemeentelijke belastingen
- Bouwen in aardbevingsgebied
- Fiscaal voordeel bij verbouwen en onderhoud
- Het Kadaster
- Het Italiaanse onroerendgoedregister
- Einde Keuzemogelijkheid binnen- en buitenlandse belastingplicht
- Huwelijksgoederenrecht en erfenis zonder testament
- Certifcato di Destinazione Urbanistica (CDU)
- Wel of niet uitschrijven uit Nederland ?
- Veneto
- Kaap Verdische Eilanden
- Kroatië
- Liechtenstein
- Luxemburg
- Malta
- Marokko
- Mexico
- Monaco
- Nederland
- Nieuw Zeeland
- Noorwegen
-
Oostenrijk
- Updates en nieuws 2024
- Updates en nieuws 2022
-
Updates en nieuws 2020
- Waar zou u willen wonen als het gaat om de luchtkwaliteit ?
- Nieuw tarief overdrachtsbelasting bij aankoop 2e huis in Nederland en vergelijking met Oostenrijk
- Beperking lenen bij de eigen BV
- Nieuwe box 3 vrijstelling en heffingen in 2021
- Woonplaatsonderzoek door de Nederlandse fiscus
- Kosten van levensonderhoud per land
- Tarieven Oostenrijkse inkomstenbelasting 2020
- World Happiness Index
- Huizenprijs Index EU-landen
- Oostenrijkse BTW op uw Oostenrijkse verhuurinkomsten
- Belastingheffing bij verkoop van onroerend goed in Oostenrijk
- Huis van de maand 2020
-
Updates en nieuws 2019
- Europese Huwelijksvermogensrechtverordening per 29 januari 2019
- Woonplaatsonderzoek door de Nederlandse fiscus
- Nederlandse fiscale aspecten bij bezit van een 2e huis in Oostenrijk
- Belastingheffing bij verkoop van onroerend goed in Oostenrijk
- Index kosten van levensonderhoud Oostenrijk
- Ontwikkeling huizenprijzen in Oostenrijk
- Ontwikkelingen huizenprijzen in de EU
- 2019 een van de meest sneeuwvolle jaren in de Alpen
- Huis van de maand
- Huizenaanbod in Oostenrijk
-
Laatste nieuws en updates
- Hauptwohnsitz of Zweitwohnsitz
- Teruggave Oostenrijkse BTW bij nieuwbouw
- Oostenrijkse Energie Ausweis
- Investering voor plezier of rendement ?
- Oostenrijk één na rijkste EU-land
- Oostenrijkse belasting op arbeid
- Uitschrijving bij vertrek uit Nederland
- Sterk groeiende woonbelangstelling Karinthië
- Waardevastheid van de woning
- Ontwikkeling huizenprijzen Oostenrijk 2013-2016
- Ontwikkeling huizenprijzen in de EU 2016
- Deelnemers handboek Wonen en kopen in Oostenrijk
- Verzekeren van uw vakantiehuis in Oostenrijk
- Belasting bij verkoop van uw Oostenrijkse woning
- Fiscaal advies
- Juridische en fiscaal advies
- Advocaten
- Karinthië
- Niederösterreich
- Oberösterreich
- Salzburgerland
- Steiermark
- Tirol
- Vorarlberg
- Verhuur vakantiewoningen
- Binnen- en buitenlandse belastingplicht
- Oostenrijk Magazine
- Makelaars
- Polen
-
Portugal
-
Updates en nieuws 2024
- Ontwikkelingen huizenprijzen Portugal 2e kwartaal 2024
- Lage inflatiecijfers in Portugal
- Ontwikkeling huizenprijzen Portugal 2013 - 2023
- Portugese regio's met de hoogste huizenprijzen per/m2
- Vergelijking kosten van levensonderhoud
- Verhoging vrijstellingsbedrag Portugese inkomstenbelasting
- De goedkoopste Portugese gemeenten
- Dalende hypotheekrentes
- Verwachting Portugese huizenprijzen in 2025
- Referendum verbod toeristische verhuur in Lissabon
- EU salarisranglijst : Portugal op de 18e plaats
- Portugal populair onder miljonairs
- Ontwikkeling huurprijzen in Portugal
- Betaling Portugese onroerendezaakbelasting
- Cash betalingen in Portugal; welke limieten gelden er ?
- De Luxe Vastgoedmarkt in de Algarve
- Investeren in een vakantiewoning buiten Nederland steeds aantrekkelijker
-
Updates en nieuws 2023
- Ontwikkelingen huizenprijzen wereldwijd per land in de afgelopen 15 jaar
- Gedwongen verhuur van leegstaande woningen in Portugal
- Ontwikkeling huizenprijzen in Portugal & de EU tot en met 2e kwartaal 2023
- Einde belastingregime voor niet-gewone ingezetenen in Portugal
- Box 3 | Nieuwe Uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (Hof) 5 juli 2023
- Quality of Life Index
- Stijging minimumloon in Portugal in 2024
- Gezondste landen om te leven, Portugal op 2
- Verwachting Portugese onroerend goed prijzen 2024
- Verlaging Portugese vermogenswinstbelasting bij verkoop onroerend goed.
- Mag je in Nederland met buitenlands kenteken rijden ?
- Record buitenlandse investeringen in Portugal
- Fortune Living actief in het centrale deel van de Algarve (o.a. Vilamoura & Vale do Lobo)
- Marcela Properties
- Een huis aan de Zilverkust
- Immo Portugal, specialist aan de Portugese Zilverkust
- Gasprijzen in Nederland het hoogst van heel Europa
- Bemiddeling voor toonaangevende en exclusieve Portugese projectontwikkelaars
- Costa de Prata - de Zilverkust
- Verwachting Portugese onroerend goed prijzen 2024
- Huizenaanbod van de maand voorjaar 2021
-
Updates en nieuws 2021
- Juridische voordelen van een testament in Portugal
- Uitspraak Hoge Raad : AOW en WAO in Portugal belast
- Veranderingen box 3 heffing in Nederland
- Wonen in het buitenland en de Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap
- Ontwikkeling huizenprijzen in de Europese Unie tot en met 3e kwartaal 2020
- Emigratie naar Portugal en uw AOW-uitkering
- Woonlandfactor 2021 ZVW buitenland bijdrage is bekend en wordt ingehouden op uw pensioen
- Portugal één van de gezondste landen om te wonen.
- Kosten levensonderhoud Portugal
- Ontwikkelingen huizenprijzen in Portugal 2020
- Tarieven Portugese inkomstenbelasting 2020
- Stand van zaken rechtszaken box 3 heffing
- Purchase Power Index 2021
- Huizenaanbod van de maand voorjaar 2020
-
Updates en nieuws 2020
-
- House Price Index (Ontwikkeling huizenprijzen in de EU) 2019
- Costa Azul (The Blue Coast)
- Waar dient u uw klacht in als aannemer/verkoper niet repareert
- Verzekeren van uw huis in Portugal met een Nederlandse polis
- Klimaat Zilverkust
- Let bij aankoop woning in Portugal ook op verhuurrendementen
- Garantietermijn bij constructiegebreken
- Minimumloon Portugal - Nederland - België 2020
- Prijsverschillen Portugal - Nederland - België
- Video-sfeerimpressie Zilverkust
- Makelaar aan de Zilverkust
- Algarve na corona
- 11 Redenen om een huis in Portugal te kopen
- Anders leven en ouder worden in Portugal
- Wat zijn de bijkomende kosten bij aankoop en bezit van een huis in Portugal
- Wat is de rol van een advocaat bij de aankoop in Portugal
- Kopen in de Beiras (het achterland van Portugal)
- Nederlands pensioen in Portugal
- Nieuwe luchthaven Lissabon
- Ontsnap aan de Nederlandse vermogensrendementsheffing
- Ontwikkeling huizenprijzen per Portugese regio 2018 - 2019
- Vergelijking kosten van levensonderhoud Nederland-Portugal 2019
- Tarieven Portugese inkomstenbelasting | belastbaar inkomen 2019 -2020
-
- Huizenaanbod van de maand voorjaar 2019
-
Updates en nieuws 2019
- Buitenlandse APK geldig in Nederland
- Resultaten (aandelen) indexen versus House Price Index
- 11 Redenen om een huis in Portugal te kopen
- Wat zijn bijkomende kosten bij aankoop in Portugal?
- Top 10 redenen waarom investeren in de Algarve ?
- Wat is de rol van een advocaat bij de aankoop ?
- Portugal: de beste keus voor gepensioneerden
- Nieuwe (verhuur) wet ALOJAMENTO LOCAL
- Klacht indienen tegen aannemer die in gebreke blijft
- Erfbelasting in Portugal
- Heffingvrij vermogen voor buitenlands belastingplichtigen
-
Updates en nieuws 2018
- Uw vakantiehuis in Portugal gewoon in Nederland verzekerd
- Nederlandse zorgverzekeringswet + woonlandfactor Portugal
- Vergelijking bruto-netto loon in verschillende landen
- Hogere ratings voor Portugal bij Fitch
- Tarieven Portugese inkomstenbelasting 2018
- Vermogenswinstbelasting onroerend goed vennootschappen voor niet-residenten
- Tweede luchthaven Lissabon in de planning
- Invoering vermogensbelasting in Portugal (AIMI)
- Licentie Alojamento Local
- Inhouding Nederlandse loonheffing op AOW
- Ontwikkelingen op de vastgoedmarkt Portugal
- Huizenaanbod van de maand voorjaar/zomer 2018
- Portugal Fiscaal Paradijs ?
- Europese Erfrechtverordening en uw tweede huis
- Nieuwe huurwetgeving in Portugal
- Invoer van uw auto in Portugal
- Alentejo
- Algarve
- Blue Coast
- Costa de Prata (Zilver Kust)
- Lissabon
- Midden Portugal
- Noord Portugal - Viero do Minho
- Huis van de maand
- In welke regio vindt u uw makelaar ?
- Verhuur vakantiewoningen
- Noodhulp organisatie
- Bouwen in Portugal
- Verzekerd in Portugal via een Nederlandse maatschappij
- De Binnen Buitenland Makelaar
- Financiering van een huis in Portugal
- Nederlandstalige adviseurs, juridisch, fiscaal, financieel
-
Updates en nieuws 2024
- Scandinavie
-
Spanje
- Overzicht Nederlandstalige makelaars in Spanje
- Juridische, fiscale en financiële adviseurs
-
Nieuws en updates 2024
- Vestiging in Spanje en de Nederlandse Zvw en de Woonlandfactor 2024
- Analyse Spaanse onroerend goed markt door enkele grote Spaanse banken
- Aankoop Spaans onroerend goed door Nederlanders en Belgen in 2023
- Ontwikkelingen huizenprijzen in Spanje per regio 2023 - Q4
- Gemiddelde uurlonen in de EU
- Nieuwe hogesnelheidstrein-verbinding (AVE) tussen Málaga, Alicante en Murcia
- Nieuwe wetgeving verhuur vakantiewoningen Andalusië
- Met een jong gezin emigreren naar de Costa Blanca Zuid
- Spaanse belastingdienst controleert extra op huurinkomsten
- 5 regels die anders zijn bij een hypotheek in Spanje
- De staat of de locatie, wat is belangrijker bij het aankopen van vastgoed?
- Aankoop van een Finca in Spanje
- Zonnepanelen in Spanje: alles wat je moet weten voordat je investeert
- Financiering van nieuwbouw in Spanje
-
Nieuws & Updates 2023
- Samen een huis kopen in Spanje
- Mag ondernemen in Nederland nog lonend zijn na Prinsjesdag ?
- Nederlandse of Spaanse hypotheek; vergelijking hypotheekrente
- Recordaantal Nederlanders koopt tweede huis in Spanje
- Nederlandse versus Spaanse woningmarkt
- Aangifte en tarieven Spaanse inkomstenbelasting 2023
- Kopen aan de Costa Brava & de woningmarkt
- Nederlandse versus Spaanse overdrachtsbelasting
- Belangrijkste motieven om te emigreren
- Voordelen ondernemen in Spanje t.o.v. Nederland
- Stijging Elektriciteitstarieven in Spanje
- Spaanse werkloosheid gedaald, maar blijft hoog
- Inflatiecijfers Spanje vergeleken met Nederland en Belgie
- Nieuwe fiscale grondslag Spaanse woning
- Medische behandeling in Nederland, als u in Spanje woont en in Spanje verzekerd bent
- Terugblik Second Home Beurs Utrecht 17 t/m 19 maart 2023
- Webinar Box 3 gemist ? Kijk webinar terug !
- Vakanteverhuur in Andalusie; beperkingen en verboden
- Wel of niet verplicht inschrijven als ingezetene in Spanje ?
-
Nieuws & Updates 2022
- Bouwen op het platteland van Andalusie gelimiteerd
- Nieuwe belastingwaarde voor aankoop, erfenis of schenking onroerend goed in Spanje
- Inkomstenbelasting voor huiseigenaren, die niet in Spanje wonen
- Betaling sociale zekerheidspremies door zelfstandigen in Spanje
- Ontwikkeling huizenprijzen in Spanje en de EU
- Nieuwe Nederlandse pensioenwet: 10% opname uit pensioenpot
- Vergelijking kosten van levensonderhoud Spanje - Nederland
- Box 3 en Uitspraak Hoge Raad Box 3
- Ontwikkeling huizenprijzen per Spaanse provincie (comunidad)
- Nieuwe (fiscale) wetgeving start-ups in Spanje & digitale nomaden
- Belangrijkste motieven om naar Spanje te emigreren
- Welke Spaanse regio's zijn het populairst onder buitenlandse kopers ?
- Spaanse vermogensbelasting 2022
- Tarieven Spaanse inkomstenbelasting 2022
- De APK Keuring als u met uw Nederlandse auto in Spanje verblijft
- Bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW) als u in Spanje woont
- Uw buitenlandse vakantiehuis verzekerd op een Nederlandse polis ?
- Verkoop van uw Spaanse woning
- Juridische aspecten bij aankoop van een huis aan de Costa del Sol
- De 10 beste gemeentes om te wonen rondom Valencia
- Energietarieven - vergelijking Nederland - Spanje
-
Nieuws en updates 2021
- ZVW bijdragen op uw pensioen/uitkering en de woonlandfactor 2021
- Wijzigingen Nederlandse box 3 heffing
- Wonen in het buitenland en de Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap
- Spaanse erfbelasting 2021: 10 dingen om te weten
- Europees Certificaat voor Successie
- Licentie eerste bewoning in Andalusie + bewoningsrecht
- Corona en de Spaanse huizenmarkt
- Sparen tot je niets meer overhoudt of toch maar liever een huis in Spanje ?
- De Nederlandse huizenmarkt zit muurvast. Dan toch maar eens in Spanje kijken ?
- Nederlandse huizenmarkt: Weer minder huis voor je geld
- Cijfers over de huizenmarkt in de EU 2020 (Q4)
- Oud programmamanager bij Ik vertrek maakt dezelfde fouten
- Peseta’s kunnen nog tot 30 juni 2021 worden ingeleverd
- Beleggersverbod in Nederland, dan toch maar eens in het buitenland kijken ?
-
Nieuws en updates 2020
- (Fiscale) maatregelen vanwege het coronavirus
- Spaanse Hypotheek aanvragen | Voorwaarden en mogelijkheden
- Fiscale aspecten bij verhuur van uw Spaanse woning
- Lagere belasting op schenkingen in Andalusië
- Hoe maakt u bezwaar tegen aanslag box 3 vanwege uw tweede huis in het buitenland
- Garanties bij nieuwbouw
- Kopen of toch eerst wat huren ?
- Verkoop van een woning in Spanje; waar moet u aan denken ?
- Koopcontracten in Spanje tijdens de Coronacrisis
- Juridische aspecten bij aankoop van een huis aan de Costa del Sol
-
Nieuws en updates 2018
- Een tweede woning in Spanje en erfbelasting
- Een hypotheek in Spanje in het Nederlands afsluiten
- DAFO/SAFO EN DE WONINGMARKT IN ANDALUSIË
- Uw vakantiehuis in Spanje gewoon in Nederland verzekerd
- Investeren in Valencia
- Globaal overzicht aankoopkosten van een huis in Spanje voor de koper
- Tarieven Spaanse inkomstenbelasting (IRPF) 2018
- Ontwikkeling huizenprijzen in de EU
- Ontwikkeling Spaanse vastgoedmarkt
- Huizenaanbod van de maand mei 2020
- Huizenaanbod van de maand april 2019
-
Nieuws en updates 2019
- Spanje op 4e plaats favoriete expatlanden
- Aankoop van een huis in Spanje en het NIE nummer
- Afsluiten van een hypotheek in Spanje
- AJD belasting en eventueel terugvragen hiervan
- DAFO/AFO-certificaat (Declaración Asimilado a Fuera de Ordenación)
- Woningprijzen aan de Costa Blanca en Costa Cálida stijgen sneller dan in de rest van Spanje
- Succesvol uw huis in Spanje verkopen
- Een tweede huis kopen in Valencia
- De voordelen van het kopen van nieuwbouw in Spanje
- Drie wettelijke garanties bij aankoop nieuwbouw
- Winst | Dividend uit bedrijf
- Meldingsplicht banken
- Uitwisseling gegevens tussen Nederlandse en Spaanse belastingdienst
- Model 720 illegaal ?
- Minimumlonen vergeleken in Europa
- World Hapiness Index; In welk land is men het gelukkigst ?
- Ontwikkelingen huizenprijzen in de EU
- Ontwikkeling huizenprijzen in Spanje
- Kosten bij afsluiten hypotheek. Wie betaalt wat ?
- Zonbelasting afgeschaft
- Verhuur van uw huis aan toeristen wordt steeds moeilijker
- 350.000 illegale woningen in de deelregio Valencia; nieuwe wetgeving
- Juridische, fiscale en financiële adviseurs
- Voorbeeld berekening financiering van een huis in Spanje
- Deelnemers handboek Wonen en kopen in Spanje 2018
- Huizenaanbod van de maand 2018
-
Nieuws en updates 2017
- Nieuwe ontwikkelingen Plus Valia
- Kopen op een veiling
- Kopen van de bank
- Noodzakelijke documenten bij aankoop van Spaans onroerend goed
- Fiscale verplichtingen huurinkomsten vakantiehuis
- Hoeveel hypotheek kunt u krijgen in Spanje ?
- Nadelen lage premie Spaanse zorgverzekering
- Belastbaarheid Nederlands onroerend goed in bezit van Nederlanders die in Spanje wonen
- Een Spaanse nalatenschap en de executeur testamentair
- Spanje is geen fiscaal paradijs meer. Intensieve fiscale uitwisseling tussen Nederland en Spanje
- Terugvordering Plusvalia belasting bij verkoop woning zonder winst
- Erfbelasting in Andalusië: komende veranderingen
- ABP pensioen in Spanje
- Tarieven Spaanse inkomstenbelasting 2017
- Opzet eenmanszaak in Spanje
- Ontwikkeling huizenprijzen in Spanje
- 8 redenen om te investeren in Barcelona
- Uw eigen aankoopmakelaar
-
Nieuws & Updates 2016
- 01-03-2016 Nieuwe tarieven Spaanse inkomstenbelasting 2016
- 01-03-2016 Tarieven overdrachtsbelasting per regio
- 01-03-2016 Bepaling fiscaal inwonerschap en uw bankzaken
- 01-03-2016 Hoe sterk is uw koopkracht in Spanje ? Big Mac Index
- 01-03-2016 Minimumloon Nederland-België-Spanje 2016
- 01-03-2016 Tien Gouden Regels om problemen te voorkomen bij aankoop van o/g in Spanje
- 01-03-2016 Ontwikkeling huizenprijzen in Spanje
- 01-03-2016 Ontwikkeling Spaanse huizenprijzen per autonome regio 4e kwartaal 2015
- 01-03-2016 Huiseigenaar in Spanje? U bent belastingplichtig – als resident én als niet-resident.
- 01-03-2016 Een Testament naar Nederlands recht en uw Spaanse woning
- 01-03-2016 Het huurwaardeforfait in Spanje en de aangifte ervan
- 01-03-2016 Vonnis: Bank verantwoordelijk bij ontbreken bankgarantie ontwikkelaar
- 01-03-2016 Verzeker uw huis en inboedel in Spanje!
- 01-03-2016 Nieuw register vakantiewoningen in Andalucia
- 01-03-2016 Een passende hypotheek voor uw huis in Spanje
- 01-03-2016 Wat is de waarde van uw bedrijf ?
- 01-03-2016 Herziening Spaanse inkomstenbelasting gunstig voor niet-residenten ?
- 01-03-2016 Wat is goed juridisch advies (u) waard ?
- 01-03-2015 Fiscale hervormingen in Spanje 2015
- 01-03-2015 Waardebepaling Spaanse woning voor de Nederlandse IB
- 01-03-2015 Verhuizen naar en vanuit Spanje neemt weer toe
- 01-03-2015 Voordeligere nieuwe regeling Spaanse erfbelasting
- 01-03-2015 Verschil sociale en private gezondheidszorg
- 01-03-2015 Zorgeloos een huis kopen. 5 tips
- 01-03-2015 Hypotheekverstreking in Spanje soepeler
- 01-03-2015 Spaanse bouwnormen spelen in op aardbevingsgevaar
- 01-03-2015 Verzeker uw huis en inboedel in Spanje
- 01-03-2015 Vermogen overdragen aan de kinderen
- 01-03-2015 Wel of niet uitschrijven uit Nederland ?
- 01-03-2015 Ontwikkeling huizenprijzen in Spanje
- 01-03-2015 Terugvordering onterecht betaalde Spaanse erfbelasting
- 04-09-2013 Intensieve controle van eigenaren van Spaans o/g
- 01-05-2013 Spaans vastgoed uit dal ?
- Waar vindt u uw Nederlandstalige makelaar ?
- Aan welke Spaanse Costa vindt u uw makelaar ?
- Andalucia
- Barcelona
- Canarische Eilanden
- Costa Almería
- Costa Blanca
- Costa Blanca Noord
- Costa Blanca Zuid
- Costa Brava
- Costa del Azahar
- Costa Dorada
- Costa Cálida
- Costa del Sol
- Costa Tropical
- Ibiza
- Mallorca
- Mar Menor
- Murcia
- Valencia en omgeving
- Aankoopmakelaar
- Accountants
- Advocatenkantoren / Juridische dienstverlening
- Administratiekantoren
- Architecten
- Begeleiding bij aan- en verkoop
- Belastingadvies & aangiftes
- Financiering Spaans Vastgoed
- Gestorias
- Notarissen
- Verhuur vakantiewoningen
- Verzekeringen
- Suriname
- Tsjechië
- Thailand
- Turkije
- Uruguay
- Verenigde Staten
- Zuid-Afrika
- Zweden
- Zwitserland
- Huizenjagers Buitenland
- Mini college "Droomhuis gezocht", "Ik Vertrek", " Way of Living"
- Algemene Voorwaarden
- Internationaal Fiscaal Advies & Landendesks